sobota 6. února 2010

Rudolf Hess

Rudolf Hess
*1894  +1987

Rudolf Walter Hess se narodil 26.4.1894 v Alexandrii v Egyptě. Jeho otec byl majitelem prosperující dovozní firmy.V roce 1908 se jeho rodina vrátila do Německa. Rudolf Hess studoval na švýcarské škole a když vypukla roku 1914 válka vstoupil do armády. Bojoval na západní i východní frontě. Sloužil i u letectva. Byl vyznamenám železným křížem.

Po skončení války nastoupil studium na univerzitě v Mnichově, ale nikdy ji nedostudoval z finančních důvodů. Po válce byl jeho rodině zabaven i majetek. Hess, jež byl znechucen politikou a situací Německa, slyšel roku 1920 poprvé projev Hitlera. Byl projevem ohromen a přihlásil se do nové strany NSDAP. Stal se 16.členem. Hess se stal Hitlerovým blízkým přítelem a po nepodařeném pivním puči z roku 1923 byl uvězněn společně s Hitlerem na jeden rok.

Ve vězení začal psát Hitler paměti, jež nazval Mein Kampf (Můj boj). Hess jej redigoval. Po propuštění z vězení se stal Hess osobním tajemníkem Adolfa Hitlera a po roce 1933 říšským ministrem. V NSDAP patřil mezi jedny z nejvlivnějších členů. Jeho podpis se např. objevil i pod tzv. Norimberskými zákony, jež byly zaměřeny proti Židům a zakazovaly smíšená manželství, mimomanželské styky.

Roku 1937 se Rudlofu Hessovi narodil syn. Byl pojmenován Wolf a pokřtěn podle ceremoniálu NSDAP. Za kmotra mu šel samotný Hitler.

1941:
Kolem šesté večerní hodiny startuje na augsburkém letišti letoun Bf-110. Řídí jej samotný Hess. Pomocí padáku vyskakuje z letadla nad Skotskem.  Na padáku dopadá poblíž sídla vévody z Hamiltonu u Glasgowa. Zde byl vévodou zajat a byl předán britským bezpečnostním složkám. Odtud byl převezen do nemocnice, kde mu bylo ošetřeno zranění nohy. Po ošetření byl převezen do londýnského Toweru a byl internován.

Zde tvrdil, že chce vyjednat s britskou vládou uzavření příměří. A to ještě před útokem na SSSR-co by jako stát, jež je nebezpečím pro všechny západní státy. Jako protislužbu chtěl britskou válečnou neultralitu na evropském kontinentě a Německo bude respektovat britské celosvětové impérium.

Jsou dvě verze příběhu R.Hesse:
Podle té první se začal Hitler od Hesse odvracet a ten chtěl tímto činem znovu získat jeho přízeň. Podle druhé byl Hess posedlý okultismem a jistý astrolog mu předpověděl, že přinese světu mír. Jeho syn obě hypotézy popírá, podle něj chtěl Hess pouze zachovat mír.

U výslechu Hess údajně pronesl:
,,Vím, že můj čin asi nikdo správně nepochopí. Na tento nápad jsem přišel, když jsem byl v loňském červnu během bojů ve Francii u Vůdce...Ten zastával názor, že by se snad válka mohla stát podnětem, aby konečně došlo k porozumění s Velkou Británií...Tehdy mě napadlo, že kdyby se to v Anglii vědělo, mohlo by snad být možné, aby se Anglie na takové vyjednávání připravila...

Hitler nechal zase na oplátku prohlásit veřejně Hessa za blázna, což bylo na druhý den skutečně vyhlášeno rozhlasem.

V Británii zatím si Hess čekal ve vězení v Toweru. Zde se pokusil i po měsíci uvěznění o sebevraždu, což se mu nepodařilo.



V Norimberku, 1945:
 8.10.1945 byl dopraven do Norimberku. U soudu předstíral ztrátu paměti. O překvapení se postaral jeho obhájce, když předložil tajný protokol sovětsko-německé smlouvy o neútočení z roku 1939. Rusové se dožadovali jeho smrti.
Přestože byl Hess v době největšího teroru Říše uvězněn v Anglii, byl přesto odsouzen na doživotí. Ruští soudci samozřejmě hlasovali pro trest smrti. V závěrečné řeči Hess prohlásil, že ničeho nelituje. Po opětovném uvěznění vytrvale odmítal návštěvy rodiny v pro něj tak nedůstojných podmínkách. 18.7.1947  byl odvezen do Spandau.

V 50.letech, když se začalo propouštět několik vězňů ze zdravotních důvodů, začala Hessova rodina požadovat i jeho propuštění s ohledem na jeho stav. nebylo vyhověno. 1.10.1966 byl Hess ve Spandau už jediným vězněm. V r. 1969 poprvé dovolil rodině, aby ho navštívila a poté ho už navštěvovali pravidelně. 17.8.1987 bylo rodině oznámeno, že Hess spáchal sebevraždu.

Podle britského a německého lékaře došlo k smrti udušením. A to v době, kdy začali Rusové být ochotní jednat o jeho propuštění. Údajně sebevražda. Rodině bylo vydáno tělo. Ovšem zejména syn Wolf Rüdiger Hess však prohlašoval, že jeho otec byl zavražděn britskými vojáky a vzhledem ke svému zdravotnímu stavu by nebyl sebevraždy schopen.

Rudolf Hess byl pohřben ve Wunsiedelu.


Hess na lavici obžalovaných-Norimberk


R.Hess ve svém volnu v průběhu procesu v Norimberku


Messerschmitt 110, jimž přiletěl R.Hess do Skotska


Hrob Rudolfa Hesse

Zdroje:
wikipedie
nacismus.mysteria
kronika druhé světové války
zivotopisyonline.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat