neděle 7. února 2010

Občané z území Irska a Velké Británie v SS

Občané z území Irska a Velké Británie v SS (BFC)
 
Irové:
Nebylo moc důvodů k zakládání irské dobrovolnické jednotky ve Waffen-SS protože počty nepřesáhly očekávání.
Irsko bylo za WWII neultrální a Irové ve válce spíž byli ve službách Británie.

Jsou známy pouze tři osoby irské národnosti, jež vstoupili do SS:
James Brady, Frank Stringer a Patrick O'Neill

James Brady-sloužil v SS-Jagdverband Mitte v letech 1944-45 a byl po válce souzen.

Frank Stringer-sloužil společně s Bradym v Jagverband

Patrick O'Neill-irský doktor, zřejmě sloužil zřejmě u SS-Sturmbataillon 500, bohužel nepotvrzeno.


K Britské jednotce SS:
Vzniklo v lednu 1944 z britských území pod německou kontrolou. Toto bylo navrženo již roku 1943 Johnem Amerym,synem Leopolda Stennet Ameryho, státního sekretáře pro Indii ve válečném kabinetu Winstona Churchilla, který však při hledání dobrovolníků pro jednotku selhal.
O tuto tématiku se ale začal zabývat samotný Himmler a bylo nakonec nalezeno asi 30 dobrovolníků (včetně 3 Kanaďanů, 3 Australanů, 3 Jihoafričanů a Novozélanďana).

Amerym že by takové jednotky měly být vytvořeny pro získávání rekrutů z dalších národů. Zdá se, že Němci o tomto uvažovali již před Amerym a byl vydán rozkaz, že "Führer souhlasí s vytvořením anglického legionu...jedinými členy měli být pouze příslušníci anglické fašistické strany nebo podobných organizací – kvalita, ne kvantita."
Jednotka měla být nazývána The British Legion of St. George. Ameryho.

Příslušníci BFC také nesměli bojovat proti silám Velké Británie a nesměli být využiti pro rozvědku. BFC měl být do příchodu britských důstojníků k jednotce, pod velením Němců. Dále členové BFC neměli německé tetování krevní skupiny a nepřísahali věrnost Hitlerovi a nepodléhali německému vojenskému soudnictví.

12.1.1945 měla BFC 27 můžů.
Gordon Highlander ze Skotska byl středem několika skandálů, včetně odmítnutí přijetí 6 Maorů do BFC, protože BFC byla jednotka "white only" .

Cowie pro sebe a pět dalších získat dokumenty, jet na východní frontu a přejít k Sovětům. Ve vlaku všichni odstranili své BFC insignie a konečným výsledkem bylo, že byli zatčení Gestapem

22.3.1945 přišel rozkaz ze štábu, že se BFC má přesunout do štábu divize SS-Nordland v Angermünde. Odtud k diviznímu obrněnému průzkumnému praporu (11. SS-Panzer-Aufklärungs Abteilung), který byl v Grussowě. Velitelem byl SS-Sturmbannführer Rudolf Saalbach , BFC když přijela byla přesunutak jednotce ,které velel švédský velitel SS-Obersturmführer Hano-Gösta Perrson. Perrson vybavil BFC jedním Sd.Kfz. 251 a Schwimmwagenem a dal jim příkaz vykopat okop uvnitř perimetru roty. Divize Nordland byla držena v záloze, ale muži z BFC mohli ze svých pozic vidět Sověty. BFC zůstal v pozici celý měsíc, ale možnost napadení Rusy způsobila takové rozpory, že Mardon byl tlačen ke stažení jednotky.

Ti kdo se vzdali nebo byli předáni Britům, byli souzeni s dalšími britskými zrádci. Amery byl pověšen, Cooper šel do vězení (propuštěn v roce 1953), Britten dostal 10 let (sníženo na dva měsíce ze zdravotních důvodů), Wilson dostal 10 let, Freeman 10 let a další příslušníci od 15 let k osvobození.

Přijeli tam 16.4.1945. Mezitím Wilson, který posílal mužům z BFC balíky Červeného kříže (protože BFC byli stále klasifikováni jako váleční zajatci), uprchl do Berlína 9.4.1945. Cooper a čtyři muži jeli do Berlína pro balíky 17. a vrátili se 19.4., kdy se setkali s mužem v tankistické uniformě SS-Hauptsturmführer, který je slíbil odvézt.

Tankistou byl Douglas Berneville-Claye, který byl propuštěn z armády VB pro podvody. Byl kdysi propuštěn z RAF a skončil jako velitel SAS na Blízkém východě. Byl zajat v roce 1942 jednotkami Afrika-corps a přesunut do italského zajateckého tábora.Později přesunut do Oflag 79 v Brunswicku, kde se stal německým informátorem. Od této doby nejsou žádné záznamy o jeho skutcích až do Templinu v březnu 1945.

Po setkání s příslušníky BFC spustil tirádu o tom, že je synem hraběte, že byl kapitánem Coldstream Guards, že může vzít k BFC dva obrněné automobily a že nemusí mít strach z anglických úřadů, protože se Británie chystá vyhlásit válku SSSR. Cooper nazval Berneville-Claye lhářem a Berneville-Claye vzal jednoho muže s sebou a odjel .

"Bob" Rossler zůstal u divize Nordland, když šla do bitvy o Berlín, kde bojovala s jednotkami Volkssturm, Hitlerjugend a dalšími do konce. BFC následoval Steinerův štáb do Neustrelitz. Řídili náklaďáky a asistovali při evakuaci civilistů z oblasti Neustrelitz a Reinershagen do 29.4.1945, kdy Steiner vydal svým jednotkám rozkaz k průlomu na západ a kapitulaci před Američany a Brity. Od této chvíle hledali muži BFC cestu na západ a jak se vyhnout zajetí Sověty. Ti kdo se vzdali nebo byli předáni Britům, byli souzeni s dalšími britskými zrádci.
Amery byl pověšen
Cooper šel do vězení (propuštěn v roce 1953)
Britten dostal 10 let, později pouze dva měsíce ze zdravotních důvodů
Wilson dostal 10 let
Freeman 10 let
a další příslušníci od 15 let k osvobození.


Nápis na plakátu oznamuje:,,Tvé místo je zde´´ a nabádá ke vstupu do BFC

Žádné komentáře:

Okomentovat