sobota 6. února 2010

Opevnění Východního Pruska

Ostpreussenschutzstellung
Trochu z Historie:
Po vítězném tažení do Polska došlo k rozdělení země mezi Německo a Sovětský Svaz. Je pochopitelné, že především z důvodů kvůli propagandě bylo důležité nové hranice pořádně opevnit. Výstavba započala na jaře roku 1940 a linie probíhala od města Kutuzowa přes Czernyszewskoje-Prawy Las-Filipow -Katarzynovo-Swidry-Koziol až ke Zbojnu. Opevnění nacházející se v této oblasti již z dřívější doby (hlavně z první světové války)  v okolí města Pisz, bylo zařazeno do nově vzniklé skupiny Ostpreussenschutzstellung. Hlavní prioritou opevnění bylo to, že dokázalo být schopné obrany v obklíčení-hlavně u silnic a jiných komunikací. Cíl nově vzniklého pásma byl úkol zadržet první nápory nepřítele (pozn. Rusů) na dobu potřebnou k mobilizaci vojska.

Koncepce stavby:
Místo odporu bylo budováno tak, aby v jeho centru stál pevnostní objekt (ze série R100) s kopulí 20P7 nebo 470P9. Kolem něj byly postaveny objekty hlavně pro boční palbu, opět hlavně ze série R-100 v odolnosti B-neu. Jako doplnění stálých objektů se zde nacházelo i několik dělostřeleckých stanovišť (od děl ráže 37mm až po 150mm), tak i úkryty pro pěchotu.
Do konce května, kdy se přestalo stavět z důvodů budoucích útoků proti SSSR ze strany Osy bylo postaveno asi 100 objektů, což vzhledem k délce není mnoho.



toto opevnění je v dnešní době jedno z nejzachovalejších německých opevnění Německa za druhé světové války a po domluvě s místními je možno je i navštívit zevnitř...

Žádné komentáře:

Okomentovat