sobota 6. února 2010

Dělostřelecké tvrze v československém opevnění-seznam

Prioritou MNO byly dělostřelecké tvrze. Původně jich mělo být vybudováno 16 v různých počtech jednotlivých tvrzí. Všechny se měly nacházet na severní hranici s Německem. Na Jižní Moravě a Jižních Čechách nebyli žádné plánovány vzhledem k terénu, ale byly plánovány těžké samostatné objekty včetně samostatných dělostřleckých srubů a srubů minometných bez podzemních chodeb. Stavby na JM nebyly nikdy zahájeny.

Tvrze č.4,6 a 10 byly pro úsporu nákladů zrušeny a nikdy nebyly zahájeny stavební práce. S nimi se v obranném plánu čs.armády nepočítalo. Jejich roli měly plnit samostatné pěchotní sruby a LO.

Tvrze byly budovány na severní hranici s Německem. První tvrz měla být vybudována u Hlučína:
1.Tvrz Orel:Stavba byla odložena, protože naléhavost obrany v tomto prostoru byla menší než v jiných úsecích.
2.Tvrz Smolkov:Byla stavebně dokončena jak na povrchu, tak i v podzemí. Obsahovala jeden dělostřelecký srub a jednu otočnou dělostřeleckou věž. Hlavní zbraně nedodány. Vojenský sklad-nepřístupná.
3.Tvrz Šibenice:Byla rozestavěna. Plánovány dva dělostřelecké sruby, dělostřelecká otočná věž,minometný srub. Nepřístupná
5.Tvrz Orlík:Stavba nebyla zahájena. Neměla obsahovat podzemí. V době míru měla sloužit jako cvičná střelnice pro pevnostní jednotky.
7.Tvrz Hůrka:Stavebně dokončena.  Obsahovala jeden dělostřelecký srub a otočnou dělostřeleckou věž. Hlavní zbraně nedodány. Slouží jako vojenský sklad. Přístupná na povrchu.
8.Tvrz Bouda:Stavebně dokončena. Obsahovala pouze otočnou dělostřeleckou věž. Houfnice nedodány. Přístupná.Muzeum.
9.tvrz Adam:Téměř stavebně dokončena. 2 dělostřelecké sruby, otočná věž a minometný srub. Pevnost slouží armádě. Tvrz oplocená a naprosto nepřístupná.
11.Tvrz Hanička:Stavebně dokončena. Obsahovala dělostřelecký srub a otočnou dělostřeleckou věž. Houfnice nedodány. Po válce přestavěna. Muzeum
12.Tvrz Skutina: Byla rozestavěna. Plánován dělostřelecký srub, dělostřelecká otočná věž a minometný srub. přístupná. Muzeum
14.Tvrz Jírová hora:Stavba nebyla zahájena. Plánovány dva dělostřelecké sruby, dělostřelecká otočná věž a minometný srub se čtyřmi minomety.
15.Tvrz Poustka:Stavba nebyla zahájena. Plánovány dva dělostřelecké sruby, dělostřelecká otočná věž a minometný srub se čtyřmi minomety.
16.Tvrz Babí:Byla rozestavěna. Plánovány dva dělostřelecké sruby, dvě otočné dělostřelecké věže a dva minometné sruby. Měla být velikostně největší dělostřeleckou tvrzí. Tvrz přístupná.Muzeum.

Zdroj:Stručná historie-Československé pevnosti (Jiří Macoun)

Žádné komentáře:

Okomentovat