neděle 7. února 2010

Obrněné vlaky v Pražském povstání

Povstalecký obrněný vlak
Podobně jako v SNP i při povstání v květnu nahradily obrněné vlaky jiné obrněné prostředky jež povstalcům chyběly. Pražané měli k dispozici několik ukořistěných a improvizovaných obrněných vlaků, které byly nazývány Praha, Moskva,Stalin, Žižka, a jiné...Obránci Prahy s nimi dokonce odstřelovali z kolejí německé posily proudící do Prahy a okolí..
Nejčastější pohon zaručovaly civilní lokomotivy řady 456.0. Kromě bojů o Prahu byly tyto vlaky nasazeny při obsazování pohraničí kde setrvaly až do listopadu 1945.

Obrněné povstalecké vlaky měli vzory maskování podle vojenských předpisů jaro (ze zelené, žluté a červené barvy)
léto (tmavá a světlá zelená doplněná černou), podzim (zelená, hnědá,černá). Ne každý vlak tzto předpisy dodržoval a podle potřeby ovšem.

Pancéřový vlak ze Smíchova
Obrněné vlaky v revoluční Praze roku 1945 vznikaly především na nádraží a v tehdejší výtopně ve Vršovicích, ale také v Roztokách u Prahy, v Kralupech nad Vltavou, na Smíchově a jiných místech v Praze a kolem ní.

Tam všude se vyzbrojovaly a opravovaly lokomotivy i vozy, nastupovali na ně vojáci a topiči a vyjížděli do bojů v Praze. Povstalci neměli tanky, místo nich posloužily obrněné vlaky, které mohli na nepřítele pálit na některých místech pálit z kulometů i děl ve městě.

Kulometné i dělové vozy bylo možno upravovat i z nákladních vozů na uhlí. Posloužily k tomu materiály, které se daly sehnat v pohodě i na železnici.

Výsadou vršovické výtopny od roku 1927 po dobu téměř třiceti let byly osvědčené lokomotivy řady 456.0. Ty jezdívaly za první republiky po trati Praha-Budějovice. Železničáři jim říkali Krasin podle sovětského ledoborce, co připlul k sev. pólu zachránit ztroskotanou výparavu generála Nobeliho.
Několik Krasinů se objevilo i na Smicově kde jezdily s narychlo improvyzovaným ,,obrněným´´ vlakem....



Pancéřový vlak ,,ŽIŽKA´´
Již 5.května 1945, v den, kdy vypuklo povstání v Praze, jeli němečtí vojáci z Milovic s pancéřovým vlakem směrem na hlavní město. Chtěli proti bojujícím Pražanům zasáhnout. Jejich vlak byl výborně vybaven. Byl stavěn podle podle jednotných frontových plánů platných po roce 1942 a měl jak dělové tak i kulometné vozy.

V jeho středu byla opancéřovaná konzedační lokomotiva řady 52 o výkonu 1 300 kW (asi 1800 koní), která s vlakem mohla jet i rychlostí 80km/hod. v obou směrech. Tyto stroje měnily výfukovou páru v kondenzátoru opět ve vodu pro kotel. Na cestě z Holandska až do Smolenska spotřebovali jenom 1000 litrů vody. 169 takýchto lokomotiv bylo za války určeno pro provoz na obsazeném území SSSR, kde nebylo dostatek vody, zvláště v zimě. Každá z těchto lokomotiv stála 240.000 marek, čili desetkrát víc než normalní lokomotiva řady 52.

Naši železničáři s vojáky tento vlak ukořistli, takže si v Praze nakonec zastřílel na naší straně. Pod jménem Žižka mu připadlo čestná úloha-ochrňoval naše politiky při cestě z Blanska do Prahy. Po válce soužila do 50. let v armádě ČSR. Pak ji předali ČSD, kde ji zbavili pancéřování a jako normální lokomotiva pod označením 555.0177 jezdila jako tahoun osobích vozů. Pak byla předána do Děčína kde ukončila kariéru v n.p. Kovošrot.

3 komentáře:

  1. Pane kolego-jaké bylo nasazení těchto vlaků. Myslím tím-co do taktiky. Byly převzaty metody Němců, nebo se postupovalo dle předpokladů pro nasazení obrněných vlaků z období armády RČS?P.S.:odp.možno i na bramberg@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Abych se přiznal, metoda nasazení, či jeho bojové úspěchy mi nejsou známy. Podle všeho možná povstalci vycházeli z prvorepublikových předpokladů nasazení, jelikož toho určitě k nám za Protektorátu mnoho nedorazilo.

    Nasazení se tedy mohlo podobat tomu v SNP, kdy vlaky měly svoji ,,těžší" výzbrojí (kulomety, případně děla a tankové vozy) ,,zasypat" nepřítele palbou a donutit jej k ústupu, v opačném případě krýt ústup vlastních sil.

    K čs. obrněným vlakům za 1. republiky je krásné psaní zde: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2891

    OdpovědětVymazat
  3. Priatelia, ak si pozriete pripojenú fotografiu, zistíte, že tento "výborně vybavený" vlak, stavaný "podle jednotných frontových plánú" je v skutočnosti silne improvizovaná súprava, ktorá obsahuje obyčajný drevený "uhlák" pravdepodobne typ Ommr, na ktorom je volne položené torzo korby pravdepodobne koristného tanku T-34 bez veže, na ňom je položený kus traťového "polotovaru" a na tom všetkom sedia štyria maníci s ručnými zbraňami. Na zneškodnenie by stačil ručný granát... Za ním je zaradený originálny nemecký protilietadlový vozeň - na dvoch betónových skružiach boli osadené 20mm, alebo 30mm FLAKy bez akejkoľvek pancierovej ochrany. Bojová hodnota takejto súpravy asi nebola vysoká...

    OdpovědětVymazat