neděle 7. února 2010

Bitva o Falklandy 1982



Zajatí Britové v počátku války

Toto soustroví bylo od roku 1833 územím Británie co jej vybojovala na Španělsku. Až do dnešní doby slibovali všechny vlády Argentiny, že Malvíny dobudou zpět.
Po vietnamské válce se západní mocnosti částečně odmítali zapojit pro intervence v zahraničí. proto se i Británie snažila vyhnout dlouhé a nákladné válce.
Ministerská předsedkyně ale považovala obyvatele Falkland za Brity a to samé cítili i oni...Ostrovy jež leží 13 000 km od Británie se rozhodla hájit.

Falklandy jako bitevní zóna:
Když na začátku roku 1982 obsadila Argentina po krátkém boji s námořní jednotkou (asi 70-100 lidí) soustroví včetně blízké Jižní Georgie, byla radou OSN prohlášena za agresora a Británie začala shánět co nejvíce svých vojáků z celého světa.
5. dubna 1982 vyplul k Falklandám svaz speciálního určení složeného z válečných lodí včetně dvou letadlových lodí Hermes a Invincible společně s dalšími 28 bitevními loďmi.

Síly určené k vylodění tvořilo asi 4000 příslušníků přepadových oddílů Královské námořní pěchoty a pluku výsadkářů posílených o další 1000 mužů skotské gardy,Welšské gardy a Gurkhy. Byly nasazeny i SAS (Special Air Service) a SBS (Special Boat Service). Do akce zasáhlo i 22 letounů Sea Harrier.

Proti britským silám stálo na ostrovech 15 000 argentinských vojáků pod velením generála Maria Menendeze. Argentinské letectvo bylo posíleno z pevniny o letadla Pucara. Argentinské námořnictvo operovalo jiho západně od Falkland.

Od 18.dubna probíhal pomocí SAS a SBS průzkum bojem a už 25.dubna byla dobyta Jižní Georgie, která poskytla britskému námořnictvu a letectvu pozemní základnu.
V okolí Falkland bylo britskou vládou zřízeno zakázané pásmo, jež bylo později rozšířeno na 320km potom co britská ponorka potopila argentinský křižník General Belgrano.
Britské síly zahájily vylodění na ostrovech bombardováním pozic a letišť argentinských jednotek. Argentinské letectvo však zůstalo v plné síle.
Stíhacím svazům vybavených střelami Exocet se podařilo potopit sedma poškodit dalších šest britských lodí. Toto byl největší úder jež Argentinci Britům zasadily.
naoplátku Britové bombardovali během nočního náletu letiště na Pebble a plně jej vyřadili z provozu a zničili zárověň 11 argentinských letadel.

Hlavní vylodění Britů začalo 21. května u San Carlos, kde příslušníci přepadových oddílů vytvořili předmostí. V bojích o jeho ovládnutí sestřelili Harriery 15 argentinských strojů se ztrátou 1 stroje. 1 aargentinský letoun byl sestřelen i pozemními silami střelou země-vzduch. během několika dalších dnů se podařilo Britům vylodit asi 5000 vojáků, jež postupovali rychle do vnitrozemí. K ostrému palebnému boji došlo v Goose green, během nichž Britové dobyli argentinské pozice a byl zabit britský plukovník ,,H´´ Jones, jemuž byl posmrtně udělen Viktorinin kříž.

Po zajištění jižního křídla postupovali britové k hlavnímu cíli operace-Port Stanley.
Bitva o port stanley:
Velitelem pozemních operací pro Brity byl generálmajor Jeremy Moore, jež měl za úkol dobýt oblast přístavu Port Stanley.
Přepadové oddíly Královské námořní pěchoty a výsadkářů měly přejít přes celý bažinatý ostrov Východní Falkland, zatímco SAS a další námořní pěchota měla být vysazena vrtulníky u Mount Kent, asi 16km západně od port Stanley. Následoval další pozemní postup britských jednotek, ale následoval útok argentinských letadel a postup se zpomalil. Poslední boje probíhaly na pahorcích nad Stanley, kde v noci 1.června obsadily po krutých bojích tři klíčové pozice argentinců na Mount Longdon, Two sisters a Mount Harriet. Největší odpor Argentinci na Mount Longdon, ale všechny jejich pozice padly.

Na jih od zmíněných bojů se podařilo Skotské gardě po bojích s argentinskou námořní pěchotou obsadit Tumbledown Mountain, 6km od Stanley. Britové tímobsadily všechny vyvýšeniny nad městem a argentinský velitel Manedez si po uvědomnění velkého nebezpečí rozhodl kapitulovat.



Hodnocení:
I přesto, že Británie dosáhla velkého vítězství, určitě nebylo tak oslňující. Už jenom kontakt mezi jednotkami a velitelstvím v Británii bylo víc než problematické. Navíc si SAS měla tendenci počínat velmi samostatně a tak chyběla někdy na plánech útoků, kde by se to hodilo.

Ztráty britských vrtulníků
22.4.
Wessex HU Mk.5
zničen při nehodě na ostrově J. Georgie

22.4.
Wessex HU Mk.5-zničen při nehodě na ostrově J. Georgie

23.4.
Sea King HC Mk.4-nouzové přistání na vodu

17.5.
Sea King HC Mk.4-nouzové přistání v Chile

18.5.
Sea King HAS Mk.5-nouzové přistání na vodu

21.5.
Lynx HAS Mk.2- zničen na palubě HMS Ardent

21.5.
Sea King HC Mk.5-srážka s ptákem

21.5.
Gazelle AH Mk.1-sestřelen

21.5.
Gazelle AH Mk.1-sestřelen

21.5.
Wessex HAS Mk.3
zničen na palubě HMS Antrim

25.5.
Lynx HAS Mk.2- zničen na palubě HMS Coventry

27.5.
Scout AH Mk.1-sestřelen

27.5.
Chinook HC Mk.1
zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Chinook HC Mk.1- zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Chinook HC Mk.1-zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Wessex HU Mk.5-zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Wessex HU Mk.5-zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Wessex HU Mk.5- zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Wessex HU Mk.5-zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Wessex HU Mk.5-zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Wessex HU Mk.5-zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

27.5.
Lynx HAS Mk.2-zničen na palubě MV Antlantic Conveyor

5.6.
Gazelle AH Mk.1-sestřelen

12.6.
Wessex HAS Mk.3-zničen na palubě HMS Glamorgan

(Údaje povoleny převzít.)

Počet nasazených vojáků:
Británie:
první vlnu tvořilo 5500 vojáků (včetně jednotek námořní pěchoty tzv. Comandos a dva parašutistické prapory)
druhou vlnu již

Argentina:
16 000 vojáků na celém soustroví Falklandy

Ztráty:
Británie:
255 padlých vojáků
10 Harrierů a více než 24 vrtulníků. (valka.cz)


Argentina:
1000 mrtvých, 3000 zraněných a 11 400 zajatých.

Citace
Britské loďstvo čeká s vyloděním na druhý sled. Britské letouny útočí na letiště na ostrovech, argentinská letouny útočí na britské lodě. Britská ponorka Conqueror torpéduje argentinský křižník General Belgrano. Argentinci potápějí torpédoborec Sheffield. Irové se typicky staví proti Velké Britanii. Pokračuje přísun dalších jednotek z Británie. Britské pozemní jednotky zahajují invazi na ostrovy. Invazní sbor si připravuje půdu pro postup na hlavní město. Rozšiřuje se předmostí a zvyšuje stav expedičního sboru. Je potopen torpédoborec Coventry. Vytvářejí se další směry postupu na Port Stanley. Operace zdržuje špatné počasí. Nakonec se počasí umoudří a tažení končí vítězstvím Britů. Údaje o ztrátách se značně rozcházejí, ale očividně utrpěla daleko více Argentina.

Citace
Spojené státy se postavily po bok Velké Británii, stejně jako ostatní západní země, které vyhlásily proti Argentině hospodářské sankce. USA poskytly Velké Británii cenné informace ze svých družic a odevzdaly ostrov Ascensión na polovině cesty mezi Británií a Falklandy pod britskou vojenskou správu, což umožnilo Britům zřídit zde potřebnou základnu a překladiště pro nastávající operace. Na straně Argentiny zůstaly země zaujímající protiamerický či protibritský postoj – Panama, Španělsko, Čína a samozřejmě země tzv. tábora míru a socialismu, tedy východní blok v čele s SSSR, který dodával Argentincům zpravodajské informace ze svých družic.

Postoj Československa bylo zábavné sledovat především v novinových titulcích: nejprve se hovořilo o Falklandských ostrovech a v závorce se uváděl název Malvíny. Později se závorky přehodily a nakonec byla řeč už jen o Malvínách. 11. 6. Rudé právo hlásalo: „Úspěšné akce Argentinců na Malvínách. Britský postup zastaven“; den nato Britové zahájili útok na hlavní město ostrovů Port Stanley a v dalších dvou dnech město dobyli a válku úspěšně zakončili. Oficiální postoj československé strany a vlády ovšem nesdílelo obyvatelstvo. Drtivá většina fandila Britům a jeden můj přítel to vyjádřil slovy: „Srdce českého intelektuála bije v těchto dnech na Falklandech.“


Zdroje:
valka.cz
Rozhodující bitva dějin
wikipedie
falklands.info
Militaria

Žádné komentáře:

Okomentovat