sobota 6. února 2010

Linie LO vzor 37, III.sbor-podúsek 8b, Pohansko-Břeclavsko

Název:Muzeum v přírodě Břeclav-Pohansko
Vojenské označení (z roku 1938):Lehké opevnění vz.37, III.sbor-podúsek 8b Pohansko
Kategorie typů objektů:Tři LO vz.37 typ A

Historie:
Podúsek 8b Pohansko byl zadán k výstavbě MNO 14.dubna 1937. Bylo zde plánováno 53 lehkých objektů vzor 37, jež měly zamezit rychlému průniku nepřátelských vojsk směrem na Břeclav a Hodonín (tzv. Dyjsko-Moravský trojúhelník). Na západě navazuje podúsek 8b na podúsek 8a Poštorná, na východ sousedí s podúsekem LVI Moravský Svatý Ján na Slovensku.

Do konce září 1938 se podařilo vybetonovat všech 53 objektů podúseku 8b. Po Mnichovském diktátu území na kterém bylo opevnění z velké části umístěno, připadlo Německu. Některé objekty prošli různými zkouškami, na kterých Němci zkoušeli různé nové zbraně či výcvik dělostřelců a jiných jednotek. I přes poničenost některých částí linie, to byla v roce 1945 i přesto stále významná překážka i pro osvobozující RA.

V rámci regulací řeky Dyje byla bohužel řada objektů zničena, jiné co přežili byly modernizovány a používány armádou až po dobu 60. a 70. let minulého století.

Dnešní stavy opevnění:
O opevnění, jež bylo prakticky opuštěné se starají kluby Vojenské historie a snaží se je dát do podoby z roku 1938. Nejdou dát všechny opravit a proto většina z nich je opuštěna a trčí v lesících okolo jejich známějšího kamaráda u letního zámečku...(pohansko)

Ty objekty co přežily, může vidět v takovýchto stavech:



Zdroj:ČS OPEVNĚNÍ Z LET 1935-1938,MARTIN RÁBOŇ

Žádné komentáře:

Okomentovat