neděle 7. února 2010

Berlínská krize 1948-1949

BERLÍNSKÁ KRIZE

Když roku 1945 Německo kapitulovalo, tak si vítězné mocnosti rozdělili tuto zemi na čtvrtiny. To samé i hlavní město Berlín. Proto Stalin nařídil blokádu vodních kanálů, silnic, elektřiny a jiných zdrojů v východního bloku do západního Berlína z ,,technických´´ problémů, aby sjednotil Berlín pod sovětskou nadvládu.

Reakce západních mocností byla okamžitá (po únoru 48 v ČSSR se USA rozhodli neustoupit vůči SSSR už ani o krok).
Byl zřízen letecký most, jež měl zmenšit následky blokády. Naoplátku odepřel západní Berlín vývoz čerstvých potravin včetně mléka do východního bloku, jež tvořil velkou část potravinového průmyslu v celém Berlíně.

Letecký most, jež uskutečnili hlavně Američané (letectvo USAF) se s podporou Britů (kterým se po válce do něčeho takového nechtělo) podařilo dodávat velkou část věcí odepřených z Východu.


Američané začali používat k dopravě obří transportní letouny C-54 k nímž se přidaly C-47 Dakoty či britské letadla, jež před pár lety létala nad Berlín s úplně jiným nákladem. Mezitím začala politická jednání o ukončení krizové blokády. Velvyslanci VB, USA a Francie se sešli v srpnu 48 se samotným Stalinem, ale výsledek nepřinesli.
Když se začala tato otázka řešit i v samotné OSN, tak se dohodli delegáti v OSN za USA a SSSR. Stalin proto 12.5.1948 blokádu úplně zrušil.



Důsledky blokády:
Odstoupení SSSR od blokády byla jeho první porážka v tomto konfliktu. Vůle Trumena ,, Z Berlína ani krok!´´ demonstrovala úsilí USA zadržet expanzi SSSR. Tato politika v roce 1949 přinesla výtečný výsledek, ovšem ne naposledy...

Čísla:
Počet obyvatel v Berlíně (západním):2,2 milionu
Uskutečněných letů: 227000
Přepraveno zboží:2,2 milionu tun
Ztráty blokády:
39 Britů
31 Američanů
6 Němců

Letci pocházeli z:
Nový Zéland
USA
Británie
Jižní Afrika

Žádné komentáře:

Okomentovat