sobota 6. února 2010

Folke Bernadotte

Folke Bernadotte
*1895  +1948
Hrabě Folke Bernarode se narodil 2.1.1895 jako vnuk Oskara II., krále Švédska a Norska. Ovládá tři světové jazyky-angličtinu,němčinu a francouzštinu. Vystuduje vojenskou akademii a zde prokáže i svoje výborné organizační a diplomatické schopnosti.

Vyjednává za války:
Je sice už pomalu v důchodu, ale když vypukne válka, opět obléká uniformu, aby v letech 1943-1944 mohl jako příslušník neutrálního státu organizovat ve švédském Goterborgu výměnu zajatců mezi USA,VB a Německem. Rovněž v letech 1943-1945 navštíví Švýcarsko,Anglii a Vichystickou Francii, setkává se s lidmi od britského ministra zahraničí Anthonyho Edena až po vrchního spojeneckého velitele Dwighta Eisenhowera. Během této doby hrabě získává pověst výtečného vyjednávače. K jeho největším úspěchům patří i například záchrana vězňů z koncentračních táborů.



Za den zachrání 3000 lidí:
Pro vězně v koncentračních táborech dokáže prostřednictvím Červeného kříže dodat pře 70.000 potravinových balíčků, a dokáže zorganizovat i akci pro záchranu vězňů, později známá jako ,,Bílé autobusy´´. Díky 250 vojákům švédské armády a zdravotních sester odveze z táborů ,pomocí nabílo přetřených autobusů s červeným křížem, přibližně 4500 norských a dánských vězňů do Švédska. Podobnou akci uskutečňuje ještě jednou aa během jediného zachrání přes 3000 francouzských,polských,belgických a holandských žen z německých lágrů a dalších 1600 židů. Následují další podobné přesuny z Německa do Švédska.

Hazard je hřích:
V akci ,,Bílé autobusy´´ zachrání přes 30.000 vězňů z toho asi 10.000 Židů. Nic ale není jednoduché a odpor této akci klade Ernst Kaltenbrunner, pomocný šéf policie SS a chce co nejdříve zamést stopy po těchto zvěrstvech nacistů. Nařizuje aby byl 8.4.1945 vyhozen před postupující Rudou armádou do povětří koncentrační tábor Bergen-Belsen i s vězni. Je to poslední větší tábor na východě jež ještě Spojenci neosvobodili.

Spolčí se i s Himmlerem:
Když se Bernadotte o celé záležitosti dozví a to jen 24 hodin před daným termínem vyhlazení tábora, se spojí s SS-Standartenfuhrerem Rudolfem Brandtem, pobočníkem Himmlera. Hraběti se daří husarský kousek a tábor je ušetřen. Bernadotte by tohoto úspěchu nikdy nedosáhl, kdyby nenavázal kontakt se samotným Himmlerem, za což po válce získal dost kritiky a odsouzení.


tzv. Bílý autobus

V OSN:
28.5.1948 se Bernadotte objevuje v Káhíře a je vítán s nedůvěrou. Nikdo neví co pohledává tento Švéd v oblasti, kde nepomohla ani přítomnost Britů a samotné OSN? Stává se prvním vyjednavačem OSN a tvůrcem tzv. kyvadlové diplomacie. Za dva první měsíce má v letadle nalétáno přes 215 hodin, kdy přelétává z jedné strany na druhou. Bylo obdivuhodné jak dokázal se vyznát v labyrintu celé problematiky, měl dar naslouchat a porozumět ostatnímřekl o něm pozdější ministr zahraničí Izraele Moše Šaret.

Kdo se chce hraběte zbavit?
Uvažoval nezávisle a když viděl nespravedlnost, řekl to rovnou- a toho stálo život. řekl Henry Cattan, člen arabské delegace při jednání. Skutečně je ale hrabě 17.září 1948 zavražděn v Jeruzalémě, čtvrti Katamon. Právě v tu dobu projížděl ve svém vozidle s označením OSN dokazující diplomatickou misi. Cestu přehradí vozidlu jeep a z něj vyskáčou maskovaní muži. jeden strčí do vozidla zbraň a pálí. Nikdy nepadnou nějaká obvinění, i když Švédsko je přesvědčeno, že za smrtí diplomata stojí izraelské tajné služby.

Výslechy jen na oko:
Podezření na spoluúčasti zavraždění hraběte dopadá překvapivě i na Československo, které v té době je na straně Izraele. Podle Stephena Greena se na československých konzulátech v Jeruzalémě pracovalo celou noc až do půlnoci. Prý se zde připravovala víza asi 30 členů skupiny Stern, kteří byli do atentátu zapleteni. Mezi 18.-29.zářím všichni tito lidé odjíždí do Prahy. Někteří odlétají hned, ostatní jsou narychlo vyslyšeni, podle tajných telegrafních záznamů č. 1357 a 1411, které odesílá americký konzul v Jeruzalémě do Wahingtonu.



Kdo teda?
Případ Bernadotte dostává do popředí překvapivě ne Československo ale Izrael. Odpovědnost za zabití emisaře OSN nese plnou zodpovědnost. Hrozí odklonění západního vlivu od Izraele, ale od případu odláká pozornost dějství na Sinaji, kdy egyptská jednotka přepadává izraelský konvoj v době příměří. A to je proti smlouvě jež dohodl samotný Bernadotte....

Žádné komentáře:

Okomentovat