sobota 6. února 2010

Austin-Putilov

Obrněný automobil Austin-Putilov

Těsně po začátku války v srpnu 1914 vyslala ruská armáda do Velké Británie komisi, jež měla vybrat vhodný stroj pro nově vznikající obrněné jednotky ruské armády. Zde ovšem nenašla žádný vyhovující stroj, jež by odpovídal jejich základním podmínkám: dvě věže pro kulomet a ochrana posádka z vrchu.

Pro splnění podmínek byl firmou Austin Motor Company navržen zcela nový obrněný vůz. Vozidlo, známé jako[b] Austin 1. série[/b],vznikl na podvozku osobního automobilu se zadním náhonem. Kola byla celodřevěná, s pneumatikami, určenými přímo pro boj. Výzbroj ,tvořená dvěma kulomety Maxim, byla usazena ve dvou otočných věžích umístěných po obou stranách horní strany trupu.
Pancéřování vozidla bylo tvořeno pancéřovými pláty o síle 3.5-4mm, jež byly k sobě připevněny nýty.

Posádka vozidla bylo tvořena čtyřmi muži: velitelem, řidičem a dvěma střelci. Ti mohli v případě poškození vozidla z něj uniknout přes dveře na levé straně kabiny nebo prostřednictvím velkých dvoukřídlových zadních dveří.

Dne 29.září 1914 byla nařízena výroba 48 těchto vozidel. Cena jednoho vozidla se pohybovala kolem 1150 liber.
Po příjezdu do Ruska vpředu a věž pancéřováním byl nahrazen 7 mm desek. První bojové zkušenosti, ovšem odhalil, že ochrana byla ještě příliš slabá, a vozidla byla plně přezbrojeno v Izhorské továrně Izhorsk.  Po vybavení lepší výzbrojí se Austins stal mnohem těžším, což mělo omezenou schopnost pohybu a občas vliv na poškození podvozku.
Ovšem vozidlo bylo stálo podle konstruktérů lepší ,než alternativní návrhy, např. Armstrong Whitworth, Renault a Sheffield-Simplex.

Dne 6. března 1915 Rusové objednali 60 vozidel lepší verze, známé jako Austin 2. série. Tentokrát byl stroj postaven na podvozku 1,5 tunového kamionu s výkonnějším motorem. Trup byl kratší, se silnějším pancířem, byl upraven řidiče střeše zlepšení úhlu palby kulometů.  Méně vítaný bylo bylo odstranění zadních dveří.
Armáda se také rozhodla, že chce zadní hnací místo, takže po příjezdu do Ruska, byla všechna vozidla přepracována zadní části trupu,kde bylo uloženo další místo řidiče a další poklop. Dalším vylepšením bylo vybavení kulometů bočními štíty.



Šedesát vozidel Austin 3. série bylo vyrobeno do dne 25. srpna 1916.  Vozidla byla podobná jako vozidla 2. série, ale změnil se trup se zadní hnací poštou, MG štítů, neprůstřelné sklo v předních pozorovacích otvorech a zmizela velká boční okna.

Byla vyráběna ještě jedna verze obrněného automobilu někdy špatně označována jako vozidla 4.série. Správné označení bylo [b]model Austin 1918[/b], vyrobená roku 1917. Ty se ale do Ruska nikdy kvůli tamním poměrům po Bolševické revoluci nedostaly.

Mimo výrobu v Británii,zahájili Rusové výrobu vlastních vozidel Austin. Tato vozidla byla totožná s britskými 3.série. Produkcí trupů těchto vozidel byl pověřena firma Putilovski, Petrohrad. Podle plánu měla být vozidla vyrobena do července roku 1917, ale práce byly pozdrženy a následně zastaveny po domácích událostech-únorová revoluce.
První vozy se objevily až v březnu roku 1918. Později byla výroba převedena do Izhorski Works. Celkem bylo v letech 1918-1920 vyrobeno 33 vozidel. Výroba se zastavila v březnu roku v 1920 kvůli nedostatku materiálu.

Během ruské občanské války se Austins dočkalo použití na straně mnoho účastníků, včetně červené a bílé armády, Ukrajinců atd. Rudá armáda disponovala největším počtem obrněných vozidel, včetně všech Austin-Putilov a Austin-Kergesse.
V sovětské Rudé armádě byly organizovány do "obrněných automobilových jednotek. Jejich organizace byla podobná jako ve válce: Tři kulometná vozidla a jedno s dělem.

Rudé Austins se zúčastnily také bojů v Polsko-sovětské válce. Od roku 1921 Rudá armáda vlastnila asi 16 kusů Austins z 1. série, z 2. série 15 kusů, 78 kusů ze 3. série a stroje Putilov. V Británii postavené Austins byly odstraněny z výzbroje do roku 1931 a od roku 1933 zmizely postupně i ostatní tyto stroje ruské výroby.

[b]link na foto Austin-Putilov v německých barvách (novodobé):[/b]
http://www.primeportal.net/apc/dieter_krause/austin-putilov/

[b]Technická data:[/b]
(údaje se liší podle verze)
Osádka: 5
Hmotnost: 5,2 tuny
Rychlost: max. 55km/hod.
Dojezd: 200km
Výška: 2,4m (s věží)
Délka: 1,95m
Počet vyrobených kusů: ?


Austin 3.série, 1919 coby podpůrný stroj Kozáků


Niva, 1916

[b]# Austin 1. série (model 1914)[/b]

Byl postavený na podvozku osobního automobilu s 30 hp motorem a zadní nápravou řídit.  Kola dřevěné 3.5-4 mm pancíře, případně nahradit 7 mm desek.
Hmotnost s původní zbroje 2,66 tuny.
Silniční rychlosti 50-60 km / h.
Silniční rozmezí 250 km.
Posádka 4 (velitel, řidič a dva střelci).
Postaveno 48 jednotek.

[b]Austin 2nd série (model 1915 )[/b]
Austin 2. série (nebo model 1915) byl postavený na podvozku 1,5 tuny kamion s 50 hp motorem, kratší trup, silnější pancíře, přebudovaný řidiče střeše, bez zadních dveří.  Po příjezdu do Ruska byly vybaveny přepracovaný zadní část trupu (s druhé jízdě po zadním a poklop) a boční štíty MG.

Hmotnost: 5,3 tuny
Silniční rychlost: kolem 60 km / h.
Silniční dojezd: 200 km.
Posádka: 4-5
Vyrobeno: 60 vozidel

[b]Austin 3. série[/b]

Změněno zadní části v kabině řidiče, zadní řidič pošta, MG boční štíty, neprůstřelné sklo před vidění sloty, žádná velká boční okna, bez zadního okénka.

Hmotnost: 5,3 tuny.
Silniční rychlost: kolem 60 km / h.
Silniční dojezd: 200 km.
Posádka: 4-5
Vyrobeno: 60 vozidel

[b]Austin model 1918 [/b]
Zesílený podvozek, dvojitá zadní kola. Bylo objednáno 70 vozidel, ale nebyly dodány v důsledku událostí v Rusku v roce 1917.

[b]Austin-Kegresse (nebo Austin-Putilov-Kegresse)[/b]

Hmotnost: 5.8-5.9 tun
Silniční rychlost: cca 25 km / h. 
Silniční dojezd: 100 km.
Vyrobeno: 12 kusů.



Jiní uživatelé:
  •   Některé z dokončeného modelu 1918 Austins byly vybaveny zbraněmi Hotchkiss M1914. Šestnáct z těchto vozidel se zúčastnilo bojů ve Francii od června 1918. Některé vozy byly poslány do oblasti Kaspického moře. Austiny byly také používány Brity během Irsko-Britské války.
  •    Několik Austinů model 1918 skončily u japonské armády, kde zůstaly v provozu až do začátku roku 1930.
  •   Polské jednotky ukořistily až 20 Austinů v občanské válce a během Rusko-polské války.  Některé z nich byly následně zařazeny do polské armády. Pět zůstalo v provozu i po válce, některé až do roku 1930.
  • Dva Austiny 3. série, původně poslal Sověty v roce 1918 na pomoc Rudým během finské občanské války, kdy je používala finská bílá armádaaž do poloviny-1920.
  • Estonsko disponovalo dvěmaukořistěnými Austin-Putilovs, pojmenovaný Tasuja a Suur mýtné.
  •   Lotyšská armáda používala jeden Austin 2. série, pojmenované Zemgaleetis.
  • Jeden stroj 3.série působil v rumunské armádě.
  • Během roku 1920 dostala Mongolská armáda os SSSR dva až tři vozy..
  • V roce 1919 používaly čtyři vozidla, dva 2. série a dva 3. série, i německé Kokampf obrněné jednotky.
  • Poslední aktivní Austin byl pravděpodobně v rakouské armádě, kde zůstal až do roku 1935.

[b]zdroje:[/b]
časopis ABC
ruské stránky
Wikipedie

Žádné komentáře:

Okomentovat