neděle 7. února 2010

Fotbalová válka 1969

Fotbalová válka
Předzvěst války:
Státy Jižní Ameriky, většinou bývalé španělské kolonie, patřily k jedněm z nejvíce chudých států na světě. Tyto státy byly doslova náchylné k převratům a byly zmítány různými násilnostmi. Jedněm z takových patřil i Salvador.

Země trpěla přelidněním, výnosy získávané vývozem kávy a banánů, putovaly do kapes zkorumpované vlády. Ta byla složena z důstojníků silné armády a civilní obyvatelstvo se ocitalo na pokraji hladomoru. Mnoho lidí proto odešlo ze Salvadoru do sousedního státu Honduras, jež byl rozlohou pětkrát větší a se zhruba polovičním počtem obyvatelstva. Proto se zde nacházely obrovské pláně, jež nebyla po dobu desítek let nikým obdělávána. Do roku 1969 překročilo hranice kolem 350 000 lidí ze Salvadoru. Tím se začalo neobydlené území oživovat. Tím se zaplnilo tzv. území nikoho, o nějž tyto dva státy vedly dlouhé spory. Tím, že Salvádorští se zde začali ve velkém usazovat, přilélo pouze benzín do ohně.



Vnitřní situace v obou státech:
Honduras
V Hondurasu vládl od roku 1963 generál Oswaldo López Arellana, jež se dostal k moci pomocí převratu. A to pouze deset dní před volbami prezidenta. Generálova vojenská juneta neskrývala nespokojenost s nekontrolovatelnou emigrací ze Salvadoru. Ovšem Salvadorci se stali dobrým důvodem na koho svést špatnou hospodářskou situaci země včetně vysoké nezaměstnanosti. Honduras začal proto hrozit vyhoštěním ze země a zemi zachvátila panika.
Salvádorský majetek byl ničen, Salvádorští se stávali obětí pouličního lynčování.
Prezident Arellano vyhlásil pozemkovou reformu. Půda salvádorců byla zabavena a rozdělena vlastním obyvatelům. Salvádorci se žádné náhrady nedočkali.

Armáda
12 bojových letounů F -4U Corsair
8 dopravních letadel
5 cvičných letounů

Námořnictvo mělo asi 150 námořníků a čtyři lodě střední tonáže



Salvador
Stejně jako v Hondurasu, i zde byla diktatura. Ovšem země byla malá, a trpěla přelidněním. Proto odcházeli někteří občané do sousedního Hondurasu. Do roku 1969 odešlo přes 350 000 lidí. Mezi oběma státy vzrůstalo napětí...

Armáda
14 bojových letounů (Corsair a Mustang)
5 dopravních letadel
5 průzkumných letadel
4 pobřežní strážní lodě vybavené kulomety (400 námořníků)


Počátky konfliktu:
Vhodnou záminkou pro začátek války se stal fotbalový zápas. Blížil se světový šampionát 1970 a Salvador se měl utkat s Hondorasem. Utkání v honduraské metropoli vyhrál domácí tým 1:0 ,ale v odvetě v San Salvadoru vyhrálo pro změnu salvádorské mužstvo 3:0. Po skončení zápasu se změnil stadion a jeho okolí doslova v bojiště. Zranění se počítaly na stovky.Pro potlačení nepokojů byla nasazena i armáda.

Salvador obvinil 26.června 1969 před celým světem Honduras z genocidy a uzavřel hranice. 14.července zaútočilo slabé salvádorské letectvo na několik pohraničních měst v Hondurasu včetně Tegucigalpy-metropole Hondurasu. Do pohybu se dala i salvádorská armáda, jež byla početnější i lépe vybavená než armáda Hondurasu. Se zálohami mohl Salvádor nasadit přes 30 000 mužů. Armáda rychle postupovala vpřed. Postoupila o 70 kilometrů na nepřátelské území a bez boje obsadila několik vesnic a pohraniční město Nueva Ocotepeque. Ofenziva se ale brzo zastavila. Spíše než odporem Hondurasu nedostatkem vlastních PHM.

To bylo důsledkem toho, že hondurasané provedli jeden ze svých z mála protiúderů a zahájili malý nálet na salvádorskou rafinérii. Přitom se jim podařilo i svým slabým letectvem zničit mnohem slabější salvádorské letectvo. Letecké boje, jež jsou uchvacující nejen leteckými boji nad pralesy, ale i tím, že tento konflikt byl posledním, v kterém si zabojovala letadla dodána z USA, jež si částečně pamatovali i boje druhé světové války.


Corsair honduraského letectva



Vývoj konfliktu:
Tím Hondurasané ovládli vzdušný prostor, ovšem postup fronty se zastavil hluboko na jejich území. Počet obětí jak mezi vojáky, tak i mezi civilním obyvatelstvem rostl každou chvílí. Proto okamžitě zasáhla tzv.OAS (Organizace Amerických států). Tato organizace v čele s USA se obávala možného zapojení Nicaragui a Guatemala do války.
Na oba válčící státy byl proto vyvinut silný diplomatický tlak a strach obou válčících států z možných sankcí a izolace, zabral. V noci na 18.července 1969 byl vyhlášen klid zbraní, jež vešel v platnost o dva dny později.

Ovšem salvádorský prezident Fidel Sanchez se zdráhal zahájit mírová jednání, dát svým jednotkám rozkaz k ústupu a vpustit na obsazené území mezinárodní pozorovatele. Podmínil se souhlasem Hondurasu o odškodnění před válkou vyhnaných Salvádorců a zaručením občanských práv a svobod v zemi. Po tlaku Kolumbie, Peru, Paraguaye, Kostariky a Guatemaly bylo vyjednáno stažení stažení Salvádorců z území dobytého do 1.srpna 1969.

Následky války:
Tzv. Fotbalová válka se zařadila ke konfliktům, jež skončili velkými ztrátami bez výsledku. Tím přinesla oběma státům ještě větší ekonomickou nestabilitu a zbytečné ztráty na životech. Podle všeho padlo nad 400 salvádorských a 2000 honduraských vojáků a dvou tisíc civilistů na obou stranách.
Díky bojům se dala do pohybu obrovská emigrační vlna. Podle všeho opustilo v obou státech své domovy desetitisíce lidí. Z Hondurasu stačilo zpět do Salvádoru prchnout kolem 130 000 Salvádorců. Oba státy přerušily obchodní i diplomatické spojení včetně leteckého. Velmi křehké období míru trvalo až do 30.října 1980, kdy byla podepsána regulérní mírová smlouva.

V Hondurasu se zvedla vlna odporu proti prezidentovi Arellanovi a byla vytvořena civilní vláda. Ta vydržela pouhý rok a moc opět převzala armáda, jež odstranila plány ekonomické reformy a plán demokratických voleb.

Salvador utrpěl mnohem víc. Když totiž dorazili uprchlíci z Hondurasu, tak se už tak křehká ekonomika doslova sesypala. Úřady ztratily nad zemí jakoukoliv kontrolu a vypukla občanská válka, jež trvala přes patnáct let. Válka, jíž začal fotbal se taky fotbalem uzavírá, kdy tým Salvádoru porazil Honduras 3:2 (zápas se hrál z obav před dalšími nepokoji v Mexiku) v nastaveném čase a mohl se měřit s nejlepšími mužstvy planety. Ovšem vypadl již v základní skupině.

Výsledky fotbalu:
(Honduras-Salvador)
1. utkání (Tegucigalpa, 6. 6. 1969)
1:0
2. utkání (San Salvador, 15. 6. 1969)
0:3
play off (C. de México, 27. 6. 1969)
2:3

Statistiky:
Salvador
900 mrtvých

Honduras
1200 mrtvých

Žádné komentáře:

Okomentovat