neděle 7. února 2010

Dva proti říši-Jiří Šulc

Dva proti říši
Autor:Jiří Šulc
Vydáno:2007
Stran:480
Vykladatelství: Euromedia Group, Praha

Oficiální text:
Odraz slunečního paprsku se zhoupl po plotu a zastavil se na Gabčíkově paži. Na velmi krátký okamžik Gabčík ztuhl a zíral na světelný paprsek, tančící po jeho plášti. Je tady!
,,Jendo!´´ křikl. neohlížel se po Kubišovi. Oči už nespouštěl ze silnice. Z nekonečných nácviků věděl, že vůz bude v zatáčce za méně než třicet vteřin. Signalizace ustala. Těžce polkl. Slyšel, jak klapl uzávěr Kubišovy aktovky. Sáhl pod plášť a natáhl sten. Patnáct vteřin.
Někde za ním zazvonila tramvaj. Chladná vlna mu přejela po zádech. Dva vozy plné Čechů se blížily do zatáčky, kde se měly každou chvíli dostat do dráhy palby. Na čele mu vyrazil studený pot. Druhou šanci nedostanou. Byla to smůla, že se tramvaj i cestující objevili ve špatnou chvíli na špatném místě, ale musí to udělat.
Sklonil pravé rameno a balonový plášť bezhlučně sklouzl na chodník.
Hlučný mercedes se rychle blížil. Už rozeznával obě postavy uvnitř. Klein za volantem, Heydrich vedle něj. Bude blízko Gabčíka. Velmi blízko.
Zhluboka se nadechl. Pak odhodlaně vykročil k obrubníku. Auto už začínalo před zatáčkou zpomalovat. Klein sešlápl pedál brzdy a stáčel volant. Josef Gabčík zdvihl zbraň...



Můj názor na knihu:
Pan Jiří Šulc odvedl pěknou práci. Mě kniha připadala jako román z války. Možná někteří nebudou souhlasit. Kniha se zabývá nejen samotným atentátem, ale i přípravami v Británii, samotnými seskoky. Akcemi proti parašutistům ze strany Němců. Přes samotný atentát až po boj v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Ke konci knihy jsou i jména československých parašutistů rozdělených do skupin podle skutečnosti -Silver A, Anthropoid atd. Jsou i zde další osobnosti českého odboje, jež se do příprav na atentát zapojily. Jsou zde uvedeni i jejich protějšky včetně oběti atentátu Reinharda Heydricha.....

Žádné komentáře:

Okomentovat