středa 2. června 2010

Spojenecká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem, 7.část

Za pomoci bývalých důstojníků československé armády a zapojením četníků a za významné pomoci místních učitelů, kterých se do odboje zapojilo 18, se podařilo do konce roku 1944 vytvořit rozsáhlou odbojovou organizaci. Díky tomu mohla Bogatajova rádiostanice hlásit do Londýna:
,,...Mám zorganizováno Uh. Hradiště, Uh. Brod, Kyjov, Hodonín...

Jednou z příčin mezi oběma veliteli skupin CARBON a CLAY byl operační prostor obou skupin. To bylo zapříčiněno, že skupina CLAY i přes pokyny Londýna, které jim určovaly jako operační území severní a střední Moravy, tak začala skupina CLAY vedená Bartošem pronikat i na politické území jižní Moravy, především jižně od Brna a Hodonínsko s Břeclavskem. Ovšem tato oblast měla podle instrukcí z Londýna patřit do sféry vlivu Bogatajovy skupiny.

Bartoš měl oproti Bogatajovi výhodu přímého spojení s Londýnem. První navázání kontaktu s Londýnem proběhlo 30.dubna, ovšem Londýn první vysílání zachytil již 18.dubna. Vedle sestavování skupin a sféry vlivu začal Bartoš i vyhledávat i možné prostory pro shozy zbraní a sestavovat odbojové skupiny pro převzetí zbraní.

Jednotlivé plochy stejně jako jména velitelů skupin pro převzetí skupin pak přes stanici EVA hlásil Bartoš přímo do Londýna. Když Bartoš viděl, jak se daří jeho skupině s vytvářením odbojových skupin na jeho území, vzal iniciativu do vlastních rukou. Již 10.září 1944 mohl hlásit do Londýna vytvoření dalších odbojových skupin na území:
(politické okresy)
-Vsetín
-Valašské Meziříčí
-Zlín
-Holešov
-Přerov
-Kroměříž

Při tomto hladkém vytváření organizace pronikal Bartoš i na jih Moravy, kde se opět pokoušel vytvořit podle stejného scénáře jako na severu Moravy další zpravodajské a přijímací skupiny pro shozy zbraní. Do Londýna 1.září 1944 čet. asp. A.Bartoš oznámil:
,,...Máme zpravodajské důvěrníky na Hodonínsku, Kyjovsku, Uherskobrodsku. Teprve od počátku srpna. Mají navázat s vojenskými veliteli a hlásit místa pro přijetí zbraní, neb jak nařízeno..."

Hlavní vůdčí osobností organizace na Hodonínsku byl zpravodajský důvěrník okresu Hodonín František Straka z Tvrdonic, jemuž se podařilo zapojit do organizace především zaměstnance Protektorátní pošty.
Se Strakou přímo v Tvrdonicích spolupracovali učitelé:
-František Seremek
-Vojtěch Poláček
-Josef Poláček
-Antonín Špacír

Přímo v Hodoníně pro bartošovu zpravodajskou organizaci pracovali zaměstnanci místní pošty Josef Šurek a František Cigánek.
Františku Strakovi se podařilo zapojit do organizace i nedalekou Břeclav.

Žádné komentáře:

Okomentovat