středa 2. června 2010

Spojenecká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem, 15.část

Zahájení operace mělo oznámit vysílání BBC v českém jazyce ve 20.45 hod., v den kdy letoun odstartoval, heslem Jarmilo Dvě a Dvě. Ovšem na žádost Bogataje bylo nahrazeno 26.ledna 1945 heslem Jarmilo dvě a dvě. V březnu 1945 došlo k dalším změnám ohledně hesla. Celkem následovaly další 3 varianty hesla: Policejní úředník, Příští velikonoce, Cigarety Vlasta.

Londýn Bogatajovi v depeši z 26.ledna 1945 další podrobnosti o přípravách následující zásobovací operace:
,,...zachytili jsme správně vaše vysílání. Podejte nám stručný přehled o své osobní a materiální situaci a možnostech. Vámi vyžádaná operace materiální je připravena. Může být provedena každým dnem. Výkonné heslo uslyšíte v rozhlase v den operace ve 13.15, 17.45 a 24.05 hod. Nebude-li prosloveno ve 24.05 hod. byla operace v posledním okamžiku odřeknuta..."

Další pokus o dodání materiálu pro CARBON letecky byl zjevně proveden ještě na konci ledna 1945, což částečně potvrzuje i vůbec první depeše odeslaná čistě Bogatajem z jejich amatérské stanice do Londýna datovaná 26.ledna:
,,...Prosím snažně pošlete žádaný materiál ještě v tomto období! Letoun zde byl přesně nad plochou, ale příliš brzy. Můžete-li změnit aviso na Jarmila dvě a dvě.

Bogatajovy prosby se vyplnily a již 16.února si to roloval z letiště Campo Cassale u Brindisi čtyřmotorový Halifax VLL 534 GR-M od 301. polské perutě zvláštního určení ,,Obróncow Warszawy" pilotovaný W/O F.Lakowskim.

Po návratu zpět na domovskou základnu uvedla posádka do protokolu, že slyšela plně signály Bogatajovy Eureky a vysadila všech 5 zásobníků s vojenským materiálem o hmotnosti 620 kilogramů.

Ovšem i v tomto případě se jednalo o omyl a ,,zboží" pro Bogatajovu skupinu dopadlo poblíž Vlkoše u Kyjova, čili asi 30km rozdíl vzdušnou čarou. Materiál byl již z rána druhého dne nalezen a zabaven okupační mocí. Na úřadu Zemského prezidenta v Brně již ,,před obědem" leželo na stole zemského prezidenta hlášení o celé události:
,,Dne 17.2.1945 v 3.00 hod. v blízkosti Vlkoše vzdáleném 4km od Kyjova na pole vzdálené asi 500 m od vlakového nádraží ve Vlkoši bylo vysazeno z nepřátelského letadla na padácích 5 nákladních zásobníků. Dne 17.2.1945 v 10.00 hod. zahájilo pátrání Jagdkomando z Koryčan v síle 1 důstojník a 19 mužů za spolupráce četníků z protektorátního Okresního četnického velitelství v Kyjově. Pátrání v určeném prostoru se rovněž zúčastnilo 5 mužů z úřadovny SD v Uherském Hradišti. Během pátrání byly nalezeny všechny vysazené zásobníky, které obsahovaly pušky, samopaly, munici, trhaviny, zápalné šňůry, odpalovací zařízení a 1 vysílačku. celý nález převzala úřadovna SD v Uherském Hradišti."

Tento omyl ve vysazení materiálu rozpoutal doslova divokou přestřelku mezi stanicí JARMILA a Londýnem. Rozladěný Bogataj, jež celou noc čekal na ploše v Uherském Ostrohu na přílet letadla, 18.února 1945 odeslal do Londýna:
,,...Včera EUREKA na ploše do dvou hodin. Nízké mraky. Bylo slyšet letouny, čas avisa v rozhlase neodpovídal vašim instrukcím..."

Na což Londýn ihned zareagoval svojí obhajobou:
,,...byl shazován v pátek pro Vás materiál na vámi určenou plochu. Pilot hlásí, že EUREKU slyšel, ačkoliv byla slabá, ale že viděl jenom dvě světla. Nemáme proto doposud vysvětlení pro Vaši depeši ze dne 18. t.m.
Avisa v rozhlase byla správná, tak jak Vám bylo sděleno a to: ve 13.15, 17.45 a 20.45 hod."


Stanice JARMILA se ozvala znova 7.března 1945:
,,...Potvrzuji vaši depeši o signálech při operaci Jarmilo dvě a dvě. O shozeném materiálu nemám zpráv. Rozhodně nebyl shozen na mnou určenou plochu. Opakujte brzy."

A opět odpověď Londýna byla blesková:
,,...Dosud nám není jasno, kam se poděl materiál, který vám byl shozen dne 16.února. Pilot letěl podle vaší EUREKY a tvrdí, že viděl dvě světla vytyčená na vyjednané ploše..."

Již dostatečně podrážděný Bogataj 27.února 1945 odpověděl:
,,...Šestnáctého února byl jsem na ploše s Jurikou. Žádný materiál mně shozen nebyl. Slyšel jsem letouny nad mraky. Světla jsem vůbec nerozsvítil, ježto letoun nevolal volací znak Rebekou..."

Tyto hádky by zřejmě pokračovaly do nekonečna (nebo alespoň do konce války), kdyby se Bogataj od jednoho ze svých spolupracovníků nedozvěděl o skutečném osudu nákladu vysazeného v noci 16.února a již hned do Londýna odvysílal:
,,...U Vlkoše nalezeny dva balíky zbraní spuštěné z letounu. Zabaveny Gestapem..."

Tím se definitivně uzavřelo pátrání po osudech oněch 5 zásobníků, jež měly Bogatajovy pomoci vyřešit spojení s Londýnem. Další pokusy o  dodávky byly uskutečněny na konci března 1945. V noci z 21. na 22. března 1945 ve 23.30 hod.se nad plochou CARBONU objevil Halifax od 148.perutě Zvláštního určení. Letoun se vrátil pro malou viditelnost nad cílem. Podle Londýna bude operace opakována. A skutečně se v noci z 22. na 23.března se podle velitele letounu S/Ldr Nevitta objevil poblíž Uherského Ostrohu.
Ovšem ,,...Letoun s materiálem pro Vás (Jarmilo dvě a dvě) byl nad plochou, která prý byla zatopena. EUREKU neslyšel, plocha nevytyčena, proto se vrátil..."

Další pokusy o shoz náhradního rádiomateriálu provedly i bombardéry Liberátor B-24 z 859. bombardovací perutě USSAF ve dnech 5.-8. dubna 1945, ovšem i tyto lety byly neúspěšné. Bogataj na základě toho musel do Londýna sdělit:
,,...Dne 8.dubna jsem byl opět na ploše s EUREKOU. Letouny vysoko a daleko. To absolutně nemohl vidět světla. Rebeku jsem neslyšel..."

I přes tyto všechny neúspěchy ohledně dodávek zbraní a jiného vybavení, se podařilo něčeho dosáhnout. Díky věčným přesunům se podařilo Bogatajovy najít ve svém prostoru celkem 23 dalších ploch pro možné shozy materiálu a vytvořit další skupiny o téměř 700 mužích, jež měly po převzetí zbraní zahájit činnost.
Ovšem na Hodonínsku měl Bogataj pouze jednu plochu, poblíž Strážnice ve vzdálenosti 1400 metrů západně a 1km severně od kostela na jižním konci obce Strážnice. Plocha byla potvrzena v českém vysílání BBC heslem KOŠICE a skupina určená pro převzetí zbraní měla být připravena nastoupit po vydání hesla VRANOV.

Velitelem plochy byl určen četník-strážmistr Jan Neumann. Na konci března obdržela Strážnice krycí jméno INKOUST (mohlo být použito i varianty Kalamář či pero) a přejímací skupina měla nastoupit na plochu po odvysílání hesla: čestné slovo platí, daň z obratu, generál se vzdal, chasa byla líná, frak pěkně sedí.

Další plocha byla označena krycím jménem HŘEBEC a v rozhlase měla být potvrzena heslem: Terč.

Žádné komentáře:

Okomentovat