středa 2. června 2010

Spojencká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem, 1.část

Spojenecká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem 1942-1945
1.část
Když se objeví na diskuzních stránkách či v dokumentech téma letecká válka, každý si představí letecké souboje stíhaček, obrovská mračna bombardérů, jež pod sebou ničí svými zásahy pum vše živé i neživé. Málokdo si ovšem uvědomí, že tuto válku vedly i letouny s odlišnými úkoly. Dopravou munice partyzánům, výsadkem skupin na okupovaném území či průzkum okolí.

Všechny tyto operace většinou spadaly nikoliv pod letectvo, ale pod britský Úřad pro speciální operace (Special Operations Executive-SOE), jež vznikl v roce 1940, kdy britský premiér W.Churchill pronesl významná slova, jež určila chod války: ,,Zapalte Evropu!´´

Počátky SOE:
Systém SOE vypadal přesně jak si to romantické představy britského premiéra mohly jenom přát. Akce prováděly speciální skupiny, jež byly vysazovány z moře, vzduchu a hlavní cíle byly ovšem na zemi a jejich úkolem bylo především rozložit postupně Německo zevnitř.  Ovšem pro pohyb po území okupovaných států potřeboval vojáky, jež znali způsoby, jazyk a obyvatele-a kdo je lepší než ten kdo z té země pochází?

Tak vznikly skupiny vojáků SOE, jež pocházeli z Belgie, Francie, Řecka, Polska, Jugoslávie, Holandska a samozřejmě i Československa. Jednoduše řečeno z území, která byla nyní pod nadvládou německých okupantů.

Nás nejvíce bude zajímat ta československá. Československo-britská spolupráce (neříkám, že pouze tahle) byla založena, že vojáci československé národnosti projdou speciálním výcvikem a technickým zajištěním, jež poskytne Británie. Při pozdějších akcích na území bývalého Československa spolupracovala s našimi jednotkami a vládou Zvláštní skupina D (SOE), jež patřila k II. (zpravodajskému) odboru Ministerstva obrany. Tato skupina měla na starost především výcvik a přípravu skupin parašutistických diverzantů.

Čechoslováci v SOE:
Již koncem listopadu 1940 ležel na stole SOE a na stole W.Churchilla papír, v němž se exilové Ministerstvo obrany Republiky Československé obracelo, a dotazovalo se budoucnosti výcviku a nasazení čs.vojáků v SOE. Ovšem jednání se protáhlaaž do jara roku 1941.

Dobu ticha ohledně tohoto otazníku přerušil až československý přidělenec u vlády Velké Británie, pplk. J.Kally, když zaslal 22.dubna 1941 celkem výmluvnou odpověď, že až ,,...budou volná místa.´´ v britských speciálních kurzech.

Ještě na počátku března roku 1941 předložil velitelství 1.čs.samostatné brigády v Británii, Gustav Loquenc návrh na přecvičení a přezbrojení celé čs.brigády na tzv.,,leteckou pěchotu´´.  Nakonec bylo rozhodnuto, že bude vybráno pouze 5 poddůstojníků a 3 důstojníci. V dubnu 1941 se to rozšířilo na 22 poddůstojníků a 14 důstojníků.

Celého speciálního výcviku v květnu až červnu 1941 se nakonec účastnilo 14 důstojníků a 18 poddůstojníků a vojínů.
Zároveň během léta 1941 zahájilo čs.ministerstvo obrany rozhovory s britskými protějšky o budoucích uskutečnění leteckých výsadků nad okupovaným územím Československa.

Podle statistik, jež zpracoval mjr.Kearym, měla být během zimy 1941-1942 vycvičena skupina 100 mužů, a to za předpokladu, že budoucí bojové nasazení nepřekročí ztrátu 40% původního počtu mužstva v těchto operacích.
Dále se obě strany (československá a britská) zavázaly, že bude pomocí RAF ,provedeno ze strany Britů 58 operačních letů nad územím Československa a při každém bude vysazen materiál a minimálně jeden parašutista.

V průběhu října 1941 až dubna 1942 bylo vysazeno celkem 27 parašutistů rozdělených ve 12 skupinách.

Celkově 7 výsadkových skupin bylo vysazeno za pomoci 138.perutě zvláštního určení (No 138 Special Duty Squadron), jež vznikla 25.srpna 1941 z 1419.letky.
Později byly pro tyto operace vyčleněny další čtyři perutě:
-148.
-161.
-301. (polská)
-624.

I když nasazení těchto dalších čtyř perutí nelze považovat za nevýznamné, nikdy nedosáhly takové slávy jako 138.peruť, jež se stala legendou mezi ostatními spojeneckými jednotkami. Celkově od svého vzniku v srpnu 1941 až do března 1945, kde byly přeložena k jiné službě, uskutečnila tato peruť 2562 vzletů, při nichž vysadila 995 parašutistů, 29 tisíc kontejnerů (+10 000 balíků) se zbraněmi a jiným materiálem pro odboj a skupiny z Británie.


Skupina československých letců, příslušníků 138. perutě zvláštního určení. Zleva: F. Vaníček, M. Rozprým, J. Tesař, J. Jelínek, L. Anderle, paradispečer npor. R. Hrubec, K. Knaifl, V. Krcha, B. Hájek, a O. Šiška.

1 komentář:

  1. Pěkné články pane Pospíšil,
    nejvíce mě zaujaly vaše články WWII Hodonínsko, či události mezi světovými válkami. Jedná se o věci, jež nejsou tak známé, proto je pěkné, že se o to někdo zajímá.
    Přece je to jenom kus historie, ne?

    Hodně štěstí ve vaší práci,
    V. Holá

    OdpovědětVymazat