středa 2. června 2010

Spojenecká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem, 3.část

3.část
Po tragických koncích dvou výsadků (IRIDIA-tři členové a tříčlenného BRONSE), kdy byl jejich společný Halifax A Mk.II (volací znak MA-W) patřící 161.peruti zvláštního určení sestřelen nad Mnichovem během noci z 14. na 15.března 1943 (4.výročí vzniku Protektorátu-pozn.), nastala ve vysazování skupin nad Protektorátem delší přestávka.

Nový plán na vysazení skupin byl hotov až v únoru 1943 a vyplýval ve vysazování většího počtu skupin. Podle deníku Zvláštní skupiny D II.odboru MNO ze 22.února 1943 ,,...V důsledku celkové válečné situace a na základě jednání plánovacího výboru...´´, bylo připraveno k operačnímu nasazení 8 dalších skupin. Ovšem jejich nasazení bylo odloženo kvůli sestřelení dalších dvou čs.skupin během března 1943.

Další příležitost dalo zahájení operací nad českým územím až vylodění amerických vojsk v severní Africe a vylodění Spojenců v září 1943 v Itálii. Díky tomu byla zahájena výstavba dalších spojeneckých letišť, jež měly sloužit k neomezené vzdušné ofenzívě Spojenců nad celou Evropou. Toho bylo využito a několik těchto základen bylo využito i k vysazení skupin nad našim územím.

,,...Už v době angloamerické invaze na Sicílii jsme zahájili jednání s SIS a SOE, zda by nebylo možno využít leteckých bází středomořských pro naše operace do čs.území. Náš záměr byl na obou středních anglických místech přijat příznivě, jeho realisace ovšem byla odložena do doby, až to válečná situace dovolí...´´
se uvádělo v úředním záznamu, které pořídil 4.října 1943 přednosta II. (zpravodajského) odboru MNO plk. gšt. F.Moravec.

Víceméně jednoznačné rozhodnutí přišlo až 31.září 1943, kdy bylo ústy mjr. Gallienniho z SIS řečeno, že se britské ministerstvo letectva rozhodlo provádět falší výsadky z území severní Afriky a Itálie. Toto rozhodnutí bylo zdůvodněno větší bezpečností operačních letů vedených z italských základen, lepší orientace během letu a zbytek zpátečního letu mohl být proveden již za dne z rána (výsadky probíhaly v noci) bez toho, aby je obtěžovali němečtí stíhači.

Major Gallienni podmiňoval vedení operací z Itálie i plnými souhlasy divizního generála S. Ingra a plukovníka gšt. F. Moravce. Oba vyjádřili svůj souhlas ještě navečer 31.září. Zároveň byl oběma československými důstojníky požadován i jeden čs. důstojník, jež by se účastnil přesunů. V úvahu přicházel pouze jeden kandidát-npor. R. Hrubec, jež byl již 1.října 1943 přijat podplukovníkem Karlem Palečkem, přednostou Zvláštní skupiny D II. (zpravodajského) odboru MNO. Od toho se Hrubec dozvěděl i přesné datum svého výletu do Itálie.

Npor. R.Hrubec byl také 4.října 1943 přijat přednostou II. odboru MNO plk. gšt. F. Moravcem, jež mu vyložil jeho úkol:
...vypravovati skupiny zvláštního určení na operace ze Středního východu, které tam budou postupně přesunovány z Anglie, býti ve styku s MNO, II.odborem, hlásit předně datum provedené operace, nakonec přál Good Luck...

Npor. R.Hrubec odletěl ještě 9.října 1943 společně se skupinami SULPHUR a CHALK do Sidi Amor v Tunisu. Z území Afriky se nakonec nikdy taková operace neuskutečnila a obě skupiny se i s npor. Hrubcem přesunuly 26.prosince 1943 do Itálie. Zde bylo pro čs. parašutisty budováno středisko označené jako ,,Czech House No.1" nedaleko Fasana a další bylo budováno u Monopoli, jež bylo označeno jako ,,Czech House No.2" (toto označení bylo používáno pouze pro potřebu spojeneckého velení).


Nadporučík Rudolf Hrubec

Žádné komentáře:

Okomentovat