středa 2. června 2010

Spojencká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem, 9.část

Poněkud autonomní postavení v Bartošově organizaci měla skupina CLAY ,,J" (jih), v které měly být soustředěny oddíly zformované na území politických okresů
-Uherský Brod
-Uherské Hradiště
-Kyjov
-Hodonín

Postavení bylo způsobeno spornou účastí skupin v tomto území. Tento prostor byl označen na začátku operace do působení skupiny CARBON. Tím muselo řešit Hlavní velitelství čs.branné moci v Londýně řešit neustávající problémy a spory mezi Bartošem a Bogatajem. Nejdále organizačně postoupil velitel skupiny CLAY čet. asp. A. Bartoš, když postoupil zpravodajsky až na politický okres Hodonín a do samotného Hodonína.

František Straka měl podle rozkazů od Bartoše získat další spolupracovníky pro budoucí oddíly, jež měly později podle pokynů z britského BBC přijmout shozy zbraní. Straka pro tyto účely získal několik spolupracovníků:
-Ludvíka Salajku z Týnce
-Jana Beneše z Hrušek
-Ladislava Sečkáře z Moravské Nové Vsi
-Matěje Popoviče z Moravské Nové vsi
-Františka Ilšíka z Rohatce
-Josefa Kovaříka z Čejče

Podle údajů, jež byly nahlášeny stanicí EVA do Londýna 29.října 1944, počítali plánovači Hlavního velitelství čs. branné moci v Londýně, že na okrese Hodonín (soudní okresy Hodonín, Břeclav a Strážnice), který označovali krycím jménem FERDA, bude velitelem okresu a současně zpravodajským důstojníkem škpt. Jan Bilík, jež se svým pomocníkem četníkem Arnoštem Sládkem, bude schopen nasadit 415 bojovníků, které mělo doplnit, ajk sám zmiňuje v hlášení ,,...80 žijících ilegálně povětšině důstojníků. Zásobuje učitelka Čápová..."

Přímo pro Hodonín vykorespondoval Bartoš jednu plochu, jež měla krycí jméno VÍNO ŠPANĚLSKÉ (případně podle potřeby měla být použita i přímo pro Hlavní velitelství v Londýně i varianta VÍNO FRANCOUZSKÉ či PORTUGALSKÉ). Plocha se nalézala jihozápadně od Hodonína mezi Mikulčicemi a Josefovem.

Přílet spojeneckého letounu měl být oznámen v českém BBC hesly:
Víno španělské (opět varianta i francouzské či portugalské) se pije, se po jazyku válí, se vychutnává.

Další plocha se nalézala v prostoru Tvrdonic asi 3km východně od louky v lese u Moravy. Ta měla krycí název: MNICHOVSKÉ (ovšem mohlo být použito i bavorské či saské) bývalo dobré (je břečka, má trpkou chuť).

Další plocha na Hodonínsku pro příjem zbraní se nalézala opět nedaleko Hodonína, na kótě 215, asi 2km jižně od Starého Podvorova a pro Londýn byla označována jako: TOKAJ, MODRÁ či LIPKA. Spojenecký letoun měl být opět hlášen českým vysíláním BBC, jež mělo ohlásit heslo: Peněžitá pokuta, dámské šaty, krásná vázanka, naše domácnost.

Na plochy skupiny CLAY u Hodonína a u Starého Podvorova byl plánován shoz v noci z 8. na 9.dubna 1945, jež se měl uskutečnit v rámci hromadného shozu z 20 amerických B-24 od 885. a 859. bombardovací perutě USSAF.
Ty měly shodit svůj drahocenný náklad na výše zmíněné plochy.

Shozy pro jednotlivé skupiny:
-dvě pro CARBON
-jeden pro SPELTER
-jeden pro Rada Tří (skupina gen. Svatoně)

Celá akce ovšem skončila fiaskem, když pouze čtyři letadla shodila náklad na plochu CARBONU, jeden skupiny SPELTER. Na plochy skupiny CLAY nebyl proveden žádný výsadek zbraní (plochy u Hodonína a Starého Podvorova) a tím se uzavřela pro hodonínskou skupinu CLAY možnost posledního získání zbraní ze zahraničí.

Žádné komentáře:

Okomentovat