sobota 26. června 2010

Obléhání Dunkerque čs. samostatnou obrněnou brigádou 1944/45

Obléhání Dunkerque během let 1944/45
čs. samostatnou obrněnou brigádou

Vylodění Spojenců 6.června 1944 v Normandii
Je 6.června 1944. K pobřeží v severní Francii se blíží vyloďovací čluny západních Spojenců. Po menších obtížích překonávají proslavený Atlantický val a vytvářejí předmostí, jež je několik desítek kilometrů široké a až 5 km hluboké. Do konce června je ve Francii již 850 000 spojeneckých vojáků, jež disponují 150 000 vozidel a 570 000 tun válečného materiálu. A další spojenecké jednotky jsou připraveny na cestu do Francie.

Na začátku července se daří britským silám dobýt severofrancouzské město Caen. Osvobození tohoto historického města mělo být učiněno britskými silami za chodu při postupu z pobřeží. Celá bitva se nakonec táhla téměř měsíc, jelikož zde narazila na silný odpor německých jednotek, jež byly podřízeny I. tankovému sboru SS.

V přibližně stejné době se zmínil o situaci na Západě velitel skupiny armád B, Erwin Rommel, takto:
,,Situace v severní Francii je den ode dne horší. Dosavadní ztráty jsou 97 000 mužů (průměrně denně 2500 až 3000) a přišla posila v podobě 6000 mužů záloh. Nové divize nejsou plně bojeschopné, postrádají dělostřelectvo a protitankové zbraně. Nejsou schopny odrážet spojenecké útoky, jimž předchází několika hodinová dělostřelecká přípravy a nálety letectva..."


Spojenecký postup do nitra Francie a nastavení směru VÝCHOD
Koncem července 1944 se podařilo Spojencům dobýt Avranches. Britské ofenzivní akce v oblasti Caen přesvědčily vrchního velitele německých vojsk na západní frontě maršála Günthera von Kluge, že hlavní spojenecké úsilí se stále soustředí před Caen. U Caen stálo 14 německých divizí (z toho 6 tankových) proti britským a kanadským 14 divizím. Američané, jež postupovali směrem na jih Francie, měli 15 divizí, jež byly výtečně vybaveny dělostřelectvem a tanky, jež byly téměř neomezeně podporovány letectvem. Proti nim stálo pouze 11 německých divizí, z nichž byly pouze dvě tankové.

Do 19.srpna 1944 se podařilo Spojencům obklíčit v kotli u Falaise celou německou 7.armádu a část 5.tankové armády. Celkem asi 125 000 mužů. Ovšem 16.srpna byl vydán Klugem rozkaz o probití. Spojencům před uzavřením kotle uniklo tedy přes 60 000 německých vojáků. Až 19.srpna se podařilo obklíčení dokončit a v kapse uvízlo 50 000 německých obránců. Stejného dne vypuklo v Paříži povstání proti okupantům. Velitel obrany Paříže von Choltitz nabídl již 20.srpna s povstalci příměří dokud německá vojska město nevyklidí. 24.srpna večer dosáhly jednotky 2.obrněné divize, pod velením Jayquesa Philippa Marie de Hautecloque, předměstí Paříže, probily se pařížským obvodem a kolem půlnoci byla obsazena radnice.

Spojenecký postup se opět stočil na sever. Po několika týdnech tvrdých či hladkých bojů se podařilo 3.září spojeneckým vojskům překročit hranice Belgie. Do 6.září se podařilo osvobodit Brusel a fronta se na chvíli zastavila na linii (i když slabé) od ústí Šeldy na východ k Maase a jižně k Cáchám. Během tohoto postupu se ocitlo ve spojeneckém týlu mnoho obklíčených německých jednotek v tzv. kapsách. Největší obklíčenou německou jednotkou se stala posádka v přístavním městě Dunkerque a jeho okolí. Toto místo se stalo známým již roku 1940, kdy zde naopak byla obklíčena spojenecká vojska, jež se musela evakuovat.

Obléhání Dunkerque:
První bojovou akcí naše Samostatné obrněné brigády se stal 8.říjen, pár hodin poté, co se stihla částečně zakopat a zamaskovat svá postavení. Pokus německých vojáků o protiútok ztroskotal. Ovšem již 9.října Němci zaútočili znova za podpory pěchoty a dělostřelectva a podařilo se jim obsadit předsunutá postavení. Z těch byli Němci vytlačeni již následujícího rána 1. a 5.četou. Kolem sedmé hodiny vyrazily do protiútoku i britské jednotky, jež byly podporovány československým dělostřelectvem. Německá útočící pěchota byla vytlačena na původní pozice.
První bojová akce si vyžádala na straně naší obrněné brigády poměrně velké ztráty:
-4 mrtví
-několik desítek zraněno


Letecký snímek osady Bray Dunes Plage nacházející se proti úseku motopraporu z října 1944


Během obléhání docházelo většinou k výpadům proti pozicím nepřítele na obou stranách s cílem zjistit jejich sílu a pozice. Ovšem 28.října 1944, v den 26.výročí vzniku samostatného Československa, zahájila čs. obrněná brigáda útok.  Cílem útoku brigády bylo zmocnit se pro Spojence důležitých německých pozic ve východní části německého perimetru a přivést zajatce. Tento přepad se uskutečnil v 6.30 hod. ráno. Oddílům moto praporu se za podpory ctyř tanků brigádní štábní roty podařilo dostat do předsunutých pozic nepřítele. Zde zajali 14 německých vojáků, dalších 50 bylo zabito. Československé ztráty byly 25 mužů (17 zraněných, 4 mrtví, 3 nezvěstní). V 8.30 hod., po návratu posledních jednotek z průzkumu bojem začala další dělostřelecká palba.


Tank Sherman I.C Firefly v palebném postavení v úseku tankového praporu 1

Za pět minut tři čtvrtě na devět ráno vyrazila čs. pěchota, za podpory 21 tanků Čs. obrněné brigády, opět do útoku. Naši vojáci po překonání minových polí narazila na obranu praporu „Einheit Walter". Ovšem té se svoje obranné pozice nepodařilo udržet ani za podpory dělostřelectva a minometné palby a byli nuceni ustoupit. Německé ztráty činily 150 mrtvých, 6 důstojníků a 350 mužů padlo do zajetí. Naše brigáda utrpěla mnohem menší ztráty: 11 padlých, 36 raněných a 3 nezvěstní.


Výsadek pěchoty na Cromwellu. Akce z 28.října 1944.
Za pozornost stojí ležící voják vyzbrojený kulometem MG-34


Téměř celý den 4.listopadu se naši vojáci připravovali na nadcházející bojovou akci. Úkolem je provést výpad ve východním úseku, prorazit nepřátelské pozice, získat zajatce a zničit nebo ukořistit německý válečný materiál.

Útok začal 5.listopadu v 10.00 hod. V 9.55 nalétlo na německé pozice 12 letounů typu Typhoon. Jako první vyráží četa npor. Kavaleho. Na pancíři jeho tanků se ,,veze" četa čet. asp. Maixnera. Za nimi v těsné blízkosti následuje halftrack s družstvem ženistů a 3 Bren carriery motopraporu.
V druhém sledu vyjíždí tanková četa ppor. Šnajdra a pěší četa rt. asp. Křížka. Za touto četou jede halftrack npor. Černíka. Pro podporu útoku jede na halftracku též rtm. Pončík s minometným družstvem, jež je vyzbrojen německými 80mm minomety. Ovšem československý postup narazil opět na silný odpor vedený z nedalekých sil a budov farem. Částečně se podařilo zajistit průchody v překážkách a zneškodnit osádky několika bunkrů, ovšem tanky uvízly na minových polích a pěchota se musela stáhnout na výchozí pozice.


Cromwelly čs. obrněné brigády během palby na nepřátelské pozice.

Naše jednotky ztratily poměrně dost vojáků i techniky. Padlo 26 vojáků, 59 bylo raněno a 9 mužů zůstalo nezvěstných. Neúspěch akce se projevil i na ztrátách techniky: 12 ztracených tanků a jeden vyprošťovací tank.

Naše velení, když zklamala hrubá síla, nasadila hrozivější taktiku-psychologickou válku. Naše velení odhalilo německou rádiovou frekvenci a denně na německé frekvenci předčítali v němčině dopisy německým vojákům od jejich rodin, jež byly ukořistěny. Rovněž se do nepřátelských linií vystřelovaly informační letáky, informující německé obránce o nesmyslnosti obrany Dunkerque. Také tento psychologický způsob boje přispěl k tomu, že se od 8. října 1944 do 19. ledna 1945 vzdalo 669 vojáků a 9 důstojníků.

Březnové boje o továrnu Filature:
Továrna Filature byla považována za nedobytnou pevnost a velmi důležitou, protože kontrolovala křižovatku dvou, pro obě strany, důležitých přístupových cest. ta byla v držení našich vojáků. Proto bylo zřejmé, že se Němci pokusí ji získat zpět. Této útočné akce se zúčastnilo asi 600 německých vojáků zařazených do třech praporů - I. prapor, II. prapor, Standarte Rommel). Německý nápor byl tak silný, že továrnu naši vojáci ztratili. Naše ztráty: 49 mrtvých a 75 zraněno. Britské a francouzské jednotky měly kolem 80 padlých. Německé ztráty se vyšplhaly na 300.

Konec války v Dunkerque:
Je 7.května večer, 11.hodin. Německými, britskými a americkými zástupci (pro dobro sovětů se ještě později německá kapitulace opakuje) je podepsáno, že německé jednotky sklidí od 00.01 hod. 8.května 1945 zbraně a vzdají se spojeneckým vojskům.

Tato zpráva ovšem nedošla i do některých míst. Německá posádka v Dunkerque, jež po celé obklíčení bojovala proti nepříteli v přesile (11-13 německých vojáků), kapituluje až 9.května 1945 v půl desáté odpoledne. V tu dobu totiž podepisuje viceadmirál Friedrich Frisius na velitelství brigády kapitulaci německé posádky v Dunkerque. Do zajetí upadá 10 500 německých vojáků. Nad přístavem zavlála britská a hrdě vedle ní československá vlajka.

MAPA:
http://2i.cz/2i/i/4c24d378/f7ee84feecbd15681ac8feefd5587ba0/c1be85af7c.f.jpg


Statistiky:
Spojenecké síly:
5. kanadské pěchotní brigáda (do dne 18. září)
4. Zvláštní brigáda (do 26. září)
54. britská pěchotní brigáda (od 26.září 1944 do 9. října)
7. prapor Argyll a Sutherland Highlanders
1. a 7. prapor Black Watch
Čs. samostatná obrněná brigáda (od října 1944 do května 1945)

Německé síly:*
49. pěší divize
97.pěší divize
226. pěší divize
346. pěší divize
711. pěší divize
26. pevnostní prapor
1046. pevnostní prapor

*Většinou se ovšem jednalo jen o malé či zbytkové jednotky zmíněných divizí či praporů.


ORGANIZACE ČS. SAMOSTATNÉ OBRNĚNÉ BRIGÁDY VE VELKÉ BRITÁNII
(při obléhání Dunkerque)
Velitelství
• tankový prapor I
• tankový prapor H
• tankový prapor III
• záložní tanková rota
• motorizovaný prapor
• motorizovaný přezvědný oddíl
• dělostřelecký pluk
• ženijní rota
• spojovací rota
• dopravní oddíl
• brigádní tankové dílny
• polní park
• štábní rota
• styčná skupina
• výchovná četa a filmová skupina
• oddíl polních četníků
• brigádní hudba
• lehká brigádní ambulance
• četa 2. sledu
• polní soud



Při útoku čs. samostatné brigády z 28.října se na začátku akce vzdávaly pouze jednotlivci (1), později celé skupiny, jež jsou eskortovány do zázemí (2).


Zdroje:
http://www.volny.cz/ipro/stripky/vzpominky/mylek1.htm
Kronika druhé světové války
wikipedie
pametnaroda.cz
http://hartmann.valka.cz/udalostiww2/czwestcp/dunkerqu/
http://www.cechoslovaci.cz/index.php?id=historie_ciabg_bsr_cinnost

Žádné komentáře:

Okomentovat