středa 2. června 2010

Spojenecká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem, 5.část

Po návratu na domovskou základnu hlásili britští piloti úspěšné vysazení parašutistů i materiálu. Ovšem skutečnost byla trochu jiná. Prvním problémem bylo, že skupina, jež měla přistát mezi obcemi Vacenovicemi a Ratíškovicemi ,se nesešla. Ihned po úspěšném výskoku narazili na sebe pouze rotmistr pěchoty F. Kobzík (mimochodem bývalý účastník OH v Německu, 1936-veslař-) a rotmistr pěchoty J. Vanc. Tato dvojice se vydala směrem na sever a úkryt nalezla v Rudicích u Bojkovic, kde oba spáchali 7.května 1944 sebevraždu poté, co byli obklíčeni protektorátními četníky.

Velitel skupiny kapitán pěchoty F. Bogataj zůstal po seskoku sám. Nyní se nalézal v nebezpečné a složité situaci. Po válce vzpomínal na první okamžiky po přistání takto:
,,Operace CARBON byla provedena dne 13.4.1944 v 00.30 hod. na dříve již zrušenou plochu u Vacenovic. Sám jsem přistál na strom, a jak sem později zjistil, všechny padáky i s materiálem zůstaly na stromech. Než jsem se z padáku uvolnil a sejmul balík s Eurekou (radiomaják pro navádění letadel při shozu zbraní pro odboj) parta zmizela a ač jsem pátral až do dvou hodin, signalizoval i volal, nenašel jsem ani jednoho člena. Padáky videly na stromech na okraji lesa dobře viditelný z baráků vzdálených asi 200 metrů...

Přestože byla operace provedena současně se spojeneckým náletem z důvodů utajení výsadku, místní německé a protektorátní orgány přelet osamělého letadla zachytily a parašutisté zadrženi. Během necelých dvou až tří hodin po vysazení parašutistů bylo na inspektorát uniformované protektorátní policie v Brně odesláno hlášení:
,,Při dnešních leteckých náletech byli pravděpodobně v prostoru Vsetín-Zlín-Uh. Hradiště-Kyjov vysazeni nepřátelští parašutisté. Na výzvu Gestapa ze Zlína byly na výpadovkách Zlína okamžitě zdvojnásobeny hlídky.

Události dostaly rychlý spád ráno 13.dubna 1944, když lesní dělník Josef Dekař z Ratíškovic našel v 8.45 hod. v lese ,,Rudník" severovýchodně od Ratíškovic tmavě zelený padák, kombinézu a parašutistickou kuklu anglického původu.
Bylo zahájeno další pátrání v lese mezi obcemi Vacenovice-Ratíškovice. Taktéž byl opět prohledán les ,,Rudník". Během pátrání nalezli četníci z Vracova další parašutistický materiál:
-tři osobní padáky
-jeden nákladní padák
-parašutistické kombinézy
-nůž
-polní lopatka

Nalezený materiál okamžitě převzal přítomný kriminální rada Hugo Röhmer z řídící úřadovny Gestapa v Brně. Okamžitě po nálezu vybavení zahájily jednotky Wehrmachtu z Hodonína ,ve spolupráci s německou Schutzepolizei a protektorátním četnictvem, pátrání po parašutistech. Pátrání se účastnilo i osm četníků z Okresního četnického velitelství ve Vyškově.

Na žádost řídící úřadovny Gestapa v Brně vydal 16.dubna 1944 hodonínský okresní hejtman Dr. Paul Egbert vyhlášku: ,,V jedné z posledních nocí byli svrženi na území Moravy z nepřátelských letadel padákový agenti. Obyvatelstvo se vyzývá, aby se ve vlastním zájmu pilně účastňovalo pátrání. Za údaje budou německými úřady vyplaceny vysoké peněžní odměny. Jinak se poukazuje na to, že jakékoliv nadržování a neoznámení podezřelých osob bude potrestáno nejpřísnějšími tresty. Všechna sdělení budou projednávána důvěrně. Hlášení přijímají starostové obcí, policie a četnictvo.

Vyhláška byla v každé obci hodonínského okresu třikrát denně vyhlášena bubnem, rozhlasem a kinem.

Ovšem celkově na tomto případu je nejzajímavější, že bylo německými úřady, obeznámeno o výsadku parašutistů v blízkosti hranic i Ministerstvo národnej obrany v Bratislavě, jež zaslalo na zpravodajské oddělení Velitelství divizní oblasti 2 v Prešově zprávu:
,,V noci zo dňa 12. na 13.apríla 1944 okolo 23.00 hod. boly shodené s nepriatelských lietadiel (pravdepodobne z anglických) väčšie skupiny parašutistov v priestore Hodonín-Uhorské Hradiště-Uhorský Brod-Holešov-Zlín. Bola najdená vojenská výstroj anglického povodu, z parašutistov dosial nebol niekto chytený. Dňa 13.apríla 1944 při nepriatelskom nálete nad Maďarskom byli okolo 11.45 hod. shodení nepriatelskí parašutisti v priestore Komárno. Bližšie zprávy nie sú zatial známe.

Žádné komentáře:

Okomentovat