středa 2. června 2010

Spojenecká letadla zvláštního určení nad Hodonínskem, 8.část

Pro Bartošovu skupinu nezávislou zcela na Strakově organizaci pracovala i skupina vedená učitelkou Ljuby Novotné z Mikulčic (a jejího spolupracovníka učitele Stanislava Rylka z Mikulčic-Těšic), která byly nakonec na příkaz samotného Bartoše sloučena s organizací Františka Straky. Ovšem pro rozšiřující činnost na Hodonínsku potřeboval Straka ještě další členy a kontakty. Ke zpravodajské spolupráci se mu podařilo získat přednostu železniční stanice v Lužicích Jakuba Samsona, v obci Lanžhot Jakuba Bartoše a v Hodoníně poštovního zřízence Heinricha a Viktora.

Důležitou roli v napojení Hodonínska na paraskupinu CLAY sehrál velitel odbojové organizace Rada Tří-Alfa kpt. gšt. R. Matoušek, který byl zároveň hlavní spojkou čet. asp. A. Bartoše s kpt. pěch. F. Bogatajem.  ,,...Důvěrník zná organizaci v prostoru Hodonínsko, zprostředkuje spojení s námi..." ,jak později stanice EVa v depeši z 29.září 1944 nahlásila do Londýna.

Na podzim 1944 na Hlavním velitelství čs.branné moci* tak mohli pomalu na základě hlášení o jednotlivých skupinách ,sestavených velitelem skupiny CLAY ,vytvářet poměrně rozsáhlou organizaci, jež mohla ve vhodnou dobu přijmouti zbraně ze zahraničí a po rozkazu či pokud to situace dovolí, zahájit povstání a otevřít cestu postupující Rudé armádě.

*vzniklo 19.září 1944

Podle údajů postoupených velitelem skupiny CLAY do Londýna Hlavní velitelství čs. branné moci vytvořilo pak následující odbojové skupiny:
CLAY ,,S" (sever)-pol. okresy Fryšták, Č. Těšín, Frýdek, Místek, Moravská Ostrava
CLAY ,,RAK"-pol. okresy Valašské Meziříčí, Vsetín, Hranice, Holešov, Přerov, Kroměříž, Zlín
CLAY ,,Z 2"-pol. okresy Olomouc, Brno-město, Brno-venkov, Tišnov, Boskovice, Litovel, Prostějov, Vyškov, Hustopeče
CLAY ,,Z 1"-pol. okresy Nové Město, Jihlava, Třebíč, Valašské Meziříčí, Moravský Krumlov, Moravské Budějovice, Dačice
CLAY ,,J" (jih)-pol. okresy Uherský Brod, Uherské Hradiště, Kyjov, Hodonín

Všechny skupiny měly být vybaveny vlastní radiostanicí, s kterou měly být spojeny přímo s Hlavním velitelstvím v Londýně. Stanice EVA měla zůstat stanicí kontrolní a zpravodajskou pro celou Moravu.

Organizaci a její bojové nasazení ve vytčených směrech vytvářeli a plánovali důstojníci Hlavního velitelství čs. branné moci v Londýně, jež se vytvořilo z původního Štábu pro vybudování čs. branné moci 19.září 1944. Cílem Štábu, jež zanikl, bylo vypracování plánů na zahájení povstání v českých zemích a na Slovensku.
V souladu s předpokládaným postupem Rudé armády na naše území měly odbojové skupiny vytvořené kolem výsadku CLAY, po dodání zbraní z Británie, zahájit ozbrojený odpor vůči Němcům a otevřít cestu Rudé armádě a úzce s ní spolupracovat.

Podle radiogramu, jež zaslalo Hlavní velitelství Bartošovi přes stanici EVA 21.září 1944: ,,Sabotážní akce budou zahájeny ihned po dodání materiálu. Dojde-li k srážce při příjmu zbraní, odejde organizace do ilegality..."

Oddíly ze skupiny CLAY ,,S" měly po převzetí zbraní zahájit boje na operační směru Krakov-Přerov a bránit důležité přístupy k Ostravě. Oddíly vytvořené plk. Rakovčíkem a seskupené do svazku CLAY ,,RAK" měly zahájit ozbrojené operace na území Holešov, Hranice a Přerov. Rakovčík měl se svými 3960 bojovníky rozdělených do tří úderných pluků bránit dva operační směry: Krakov-Přerov a Bratislava-Brno.

O použití skupin CLAY Z1 a CLAY Z2 neměly na Hlavním velitelství v Londýně zcela přesné představy kvůli nedostatku informací o stavu a počtech jednotek. V případě organizací na Brněnsku, Olomoucku, Litovelsku a Prostějovsku chtěli počkat, jak se bude vyvíjet situace v Protektorátu a v tomto případě bylo vše odloženo s poznámkou:
,,...návrhy na bojové organizační uskupení není zatím předpokládáno ani pro prostor Z 1 ani pro prostor Z 2."

Žádné komentáře:

Okomentovat