pondělí 7. srpna 2017

Proč neposílat pomoc do Afriky a uprchlíky odmítat z pohledu Evropy


Uplynuly tři roky (plus dva dny) ode dne, kdy prezident Zimbabwe Robert Mugabe nařídil 24.11.2013 předat »černým lidem« farmy vedené a vlastněné zbytky bílé komunity v Zimbabwe, a předat i firmy a podíly ve firmách černým Zimbabwanům.
Již před tímto úžasným rozhodnutím museli bílý farmáři doslova bojovat o přežití. A pokud píši bojovat, tak to nemyslím obrazně. V roce 2013 4.500 bílých farmářů v Zimbabwe, z nichž většina byla potomky Britských osadníků, případně Bůrů, kolonistů, kteří přišli z Jihu Afriky. Musela buďto; doslova bojovat o přežití a nebo utéct ze země. Lidé, jejichž předkové 112 let kultivovali a zásobovali Afriku jídlem, museli opustit Zimbabwe.
Původní obyvatelé Království Mapungubwe (9. – 14. století), které se nalézalo na území dnešní Zimbabwe, určitě nebyli žádní svatouškové. Ale čile se věnovali obchodu se zlatem, slonovinou a otroky s Araby. Skládalo se z etnik Pedi, Sotho a Shona. Zůstali po nich starověké památky, kamenné stavby chráněné UNESCO. A docela jistě to tedy nebyli dnešní černí obyvatelé této země.  
Zhruba roku 1300 – 1600 kdy vzniklo Velké Zimbabwe, které se nacházelo i na části dnešního Mosambiku, a po osidlování země Portugalci, Shona civilizace zanikla. Portugalci převzali bez skrupulí jejich obchodní cesty a obchodování s Araby jak v obchodu se slonovinou, tak zlatem, tak i otroky. Mezi tím, již přijíždí také bílí osadníci jak z Británie, tak z kolonisté z jihu Afriky. Tedy Afrikánci - Burové. Směs Holanďanů, Němců, Vlámů, i Francouzů + již zmiňovaní Britové.  To vše v 17. Století. Roku 1821 přichází etnikum Zulu, kteří dnes žijí na území Zimbabwe.

Každopádně, roku 1980 byla vyhlášena nezávislost na Velké Britániia, a Zimbabwe dostává svého prvního prezidenta jménem Canaan Sodindo Banana. Po sedmi letech odchází a na trůn (zde to opět lze použít doslova) dosedá Robert Gabriel Mugabe, který zastával od roku 1980 úřad premiéra. Jeho úřad se jmenuje prezidentský úřad, ale rozhodně si jej nelze spojovat s funkcí prezidenta, kterou známe ze západní civilizace. V roce 1980 také přišla pozemková reforma, a bylo vyvlastněno 46,5% půdy, kterou vlastnili bílí farmáři. Z 6000 farmářů se stali bezzemci. Vláda Velké Británie se průběžně snaží kompenzovat farmářům jejich ztráty a v roce 1997 se vláda Britského premiéra Toniho Blaira rozhodne zastavit vyplácení kompenzací.  V roce 2000 a to konkrétně 6. Dubna 2000 je vydán v Zimbabwe zákon, který umožňuje vyvlastňování půdy. Takže vše bez jakékoliv náhrady.

Dostáváme se k roku 2013, k 24. Listopadu.
Všichni dostali pouhý měsíc na to, aby dobrovolně vydali svůj majetek a odešli ze země. Pokud ne, budou zabiti. A skutečně byli farmáři zabíjeni. Existují o tom stovky článků, které si můžete vyhledat sami.
Ekonomika Zimbabwe se zhroutila, a ze země odešlo 3,4 milionu obyvatel. Pozor, jde o ¼ populace země! Hyperinflace se roztočila a dosáhla na neuvěřitelných 231 milionů % v červenci 2008. To není překlep, to jsou reálná čísla. Peníze jsou naprosto k ničemu. Za nákladní auto plné bankovek, nemáte šanci koupit ani bochník chleba.

Obyvatelé Zimbabwe padají a umírají hlady, ačkoliv to byla dříve obilnice Afriky. Pan prezident Mugabe žádá bílé farmáře, aby se vrátili.
http://qz.com/458137/mugabe-is-asking-back-the-white-farmers-he-chased-away/

Proč by to kdo dělal? Chtěli si vládnout sami, mají přesně to co chtěli. Takže pokud pomřou hlady, bude to pouze jejich volba. Tančili a radovali se, když znásilňovali farmářky a jejich dcery, když věšeli farmáře, vypalovali jejich domy a vyháněli je ze země.

Tomu kdo pošle byť jediný dolar, jedinou libru, jedinou korunu, zkrátka jediný „fufník“ do Zimbabwe, zabavit veškerý majetek. A komplet sakum prdum to poslat do oné země na podporu těch chudáků, kteří se mají zle vlastní vinou. Pokud je někdo chce podporovat v tom, tak ať je tedy podpoří vším co má. A navíc, takovéto lidi poslat s jejich majetkem k Mugabemu, aby mohli pomáhat osobně.
Zde ve Velké Británii, stojí před ambasádou Zimbabwe u Trafalgar Square směrem na ulici Strand, po levé straně každý den davy lidí, kteří protestují proti Mugabemu tak, že sepisují petice, tančí, buší do bubínků, zastavují kolemjdoucí turisty, a nutí je pod petice se podepsat. Britové již tak naivní nejsou, a kašlou na podepisování těchto peticí. Země dnes spoléhá na dárcovství, a obviňuje bílé darebáky z toho, že se na ně vykašlali a nechali je na holičkách.
Tafadzwa Musarar, který za Zimbabwe žádá mezinárodní společenství o humanitární pomoc, požaduje navýšení dárcovství USA z 212 milionů dolarů na 352 milionů dolarů pro budoucí rok. Jinak hrozí zemi humanitární katastrofa. 5,2 milionů lidí hladoví. Viz odkaz.
 http://www.newsdzezimbabwe.co.uk/2016/11/zanu-pf-in-corrupt-food-for-votes-deal.html
Ano to je problém. Ale my jsme ho zavinili? My máme cítit vinu?
Také máte pocit, že takto je to zle?

Žádné komentáře:

Okomentovat