sobota 21. dubna 2012

Španělští záškodníci na Gibraltaru (2.sv.válka)

Španělsko bylo jako stát za druhé světové války politicky i vojensky oficiálně neutrální, přesto bylo jasné, že její představitel Francisco Franco podporuje státy Osy. To se projevilo dokonce i vysláním kontingentu španělských dobrovolníků na východní frontu, tzv. divize Azul (Modrá divize).

Španělé přesto hráli i jinou úlohu v plánech německého velení. Nemálo jich bylo najato a vycvičeno německým Abwehrem, tajnou zpravodajskou službou. Ta kontaktovala španělského důstojníka z Camp de Gibraltar, plukovníka Eleuteria Sánchéze Rubia s požadavkem, aby vytvořil zpravodajskou síť sabotérů s přístupem k Gibraltaru. Vedoucím operace se stal člen Falangy Rubio Emilio Plazas Tejera.

Němci vybavení, trénovaní a podporovaní záškodníci si hned na začátku roku 1942 připsali úspěch v podobě potopení ozbrojeného trajektu HMT Erin a 18.ledna zničení minolovky HMT Honjo, na které zahynulo 6 mužů. Této akci byl velmi nápomocen španělský námořní důstojník Puente Mayorga, jež zařídil dopravu záškodníků k místu akce i jejich bezpečný návrat.

V březnu 1943 byl vyhozen, i přes britská opatření, do vzduchu muniční sklad. Britským opatřením bylo zakázání veškerého možného přístupu do Gibraltaru. Abwehr proto požádal o nové pracovníky. José Martin Munoz 30.června 1943 zase podminoval velké palivové nádrže na ostrově Coaling, které vyletěly do vzduchu. To byl první a poslední Munozuv úspěch, jelikož byl v srpnu téhož roku zatčen britskými orgány a 11.ledna 1944 popraven.

Ve stejný den stál před popravčí četou i Luis Lopéz-Cordon Cuenca. Byl zatčen v roce 1943 jako člen sítě, nespolupracující s Abwehrem. Poté zřejmě činnost Abwehru, i jejich španělských spolupracovníků, skončila.


Žádné komentáře:

Okomentovat