neděle 6. května 2012

Albatrosy Jamese Bonda

Oficiální text k filmu Zítřek nikdy neumírá:
Když se bezohledný mediální magnát (Jonathan Pryce) pokouší destabilizovat světovou ekonomiku přípravou střetu dvou velmocí, jen aby zvýšil zisk svého podniku, musí zasáhnout Bond a zabránit rozpoutání 3. světové války! I díky úchvatné Teri Hatcher a Michelle Yeoh potěší toto supermoderní akční dobrodružství bondovské fanoušky všech generací...

Citace k letounům L-39 z filmu:
Velmi specifickou epizodou z historie L-39 je účinkování v úvodní scéně bondovky Zítřek nikdy neumírá (Tomorrow Never Dies, 1998). Agent 007 infiltruje tábor obchodníků se zbraněmi na Sibiři, kde se nacházejí i dva letouny L-39. Britské námořnictvo se rozhodne zničit tábor řízenou střelou s plochou dráhou letu, ale Bond zjistí, že jeden z letounů L-39 nese sovětská nukleární torpéda (!), jejichž komponenty z plutonia by po explozi zamořily okolí. Musí tedy letoun s nebezpečnou výzbrojí dostat pryč, což se mu samozřejmě podaří. Druhý letoun L-39 jej pronásleduje, ale Bond nepřítele vskutku bravurním (i když naprosto nereálným) způsobem zničí. Při natáčení byly použity dva letouny L-39ZO z výzbroje bývalé NDR; v kokpitech jsou dobře vidět německé popisky. V původní verzi scénáře se počítalo s dvoumístnými „severokorejskými“ letouny MiG-29. Opět se mělo jednat o stroje z ex-východoněmeckého arzenálu, ale jejich vysoké provozní náklady by letovou sekvenci neúnosně prodražily, takže přednost dostaly méně náročné a lépe ovladatelné Albatrosy.

Za zmínku stojí výzbroj obou letounů. „Bondův“ Albatros nese dvě „sovětská nukleární torpéda SB-5“, což jsou pouze přemalované palivové nádrže; filmaři navíc asi neoplývali příliš dobrou znalostí azbuky, protože na nádržích je napsáno „CB-5“. Dále má dvě upravené raketnice UB-16 pro 57mm neřízené rakety. Místo 16 raket však každá raketnice obsahuje 15 raket a nepříliš rychle střílející kanon. Taková zbraň ovšem reálně neexistuje; kromě toho se vnucuje otázka, kde by se měla nacházet munice pro kanon. Druhý Albatros má dvě „kanonové raketnice“ téhož typu a dvě řízené střely vzduch-vzduch s infračerveným naváděním, podle vzhledu nejspíše R-3S. Filmový L-39 byl dokonce obdařen průhledovým displejem, který ve skutečnosti najdeme až u L-39MS, i když v mnohem menších rozměrech.





Žádné komentáře:

Okomentovat