sobota 18. září 2010

Pošta československých legií ve Francii

Pošta československých legií ve Francii
Jaroslav J. Verner

Vydáno: 2002
Vydavatelství: Society for Czechoslovak Philately (USA)
Počet stran: 84
Jazyk: Anglicky, česky
Náklad: 650ks
Cena: 240 Kč



Úvodní text chybí, ovšem to není za chybu. Jako úvod použiji citaci z knihy o poštovní službě:
Polní pošty na úrovních armády a divizí zahájily činnost až v prosinci 1914. Marocké divizi byla přidělena polní pošta s číslem 109. Se zlepšením poštovního styku se přání českých dobrovolníků být v písemném styku prudce zvedlo. Polní pošta na frontě v Champagni pracovala velmi dobře.
Doručení dopisu nebo dopisnice do Paříže trvalo pouhé tři dny. Balík byl od dne odeslání žádosti dodán do týdne. Písemný styk s rodinou v Čechách byl mnohem obtížnější, i když někteří dobrovolníci mohli udržovat pravidelný styk s rodinami prostřednictvím Čechů žijících ve Švýcarsku či Španělsku. 

....Čeští dobrovolníci byli součástí francouzské armády a vztahovaly se na ně stejné vojenské poštovní předpisy jako na jiná francouzská vojska. Výsady podávat poštovní zásilky bez vyplacení (Franchise Militaire) byly vojskům přiznány 3.srpna 1914, avšak jen pro dopisnice a dopisy se základní sazbou do hmotnosti 20g včetně.

Moje hodnocení:
Kniha formátu A5 se čte i přes to, že na každé stránce jsou dva sloupce-anglický a vedle český překlad, velmi dobře. Velmi srozumitelná. Kniha i přes svou osmdesáti stránkovou velikost, je bohatá na informace, jsou zde fotky našich příslušníků armády v zahraničí, jsou zde i zmínky o naší slavné rotě Nazdar! apod. 

Jsou zde i ukázky jednotlivých razítek jako pošt v Cognac, razítko čs. cenzora v Nantes, řadové razítko PP 217 či ukázky dopisů v originálním pojetí. Kus papíru, otrhaného zubem času, napsaným snad čímkoliv, od rtuti až po obyčejné tužky, opatřené i několika razítky.


lístek poslaný mezi dvěma čs. legionáři v říjnu 1918

Žádné komentáře:

Okomentovat