sobota 18. září 2010

Bojová letadla-druhá světová válka Charles Catton

Bojová letadla-druhá světová válka
Charles Catton


Překlad: Martin Moudra
Nakladatelství: Václav Sojtka a Co.
Počet stran: 111
Obal: tvrdá vazba
ISBN: 80-7237-403-6
Vydáno: 2001


Text distributora:
Více než padesát nejdůležitějších letounů druhé světové války představených v různých modifikacích vytvořených pro úlohy, jež měly ve válce plnit. každý letoun je barevně vyobrazen ze tří pohledů-celkem přes 170 ilustrací. Ke každému letounu patří tabulka s technicko-taktickými daty-přináší údaje o výzbroji, posádce, rozměrech a váze letounu.


Můj názor na knihu:
Knihu jsem si pořídil ze zajímavosti. jsou zde uvedeny pouze nejznámější letouny války, jako bf-109, He-111, SM-79, Spitfire, A-20 Boston, Ki-43, B-25 apod. Celkově mi zde chybí méně známé letouny, většinou polského (jež je zde uveden pouze v případě PZL.11), francouzského (pouze D.520) či za Itálii pouze SM-79 nebo FIAT G.55.

Již zmíněné letouny francouzského, či italského a polského letectva zde mohly býti popsány více, i bez ohledu na zvýšení ceny. Kniha ovšem se bude spíše hodit více modelářům a leteckým laikům. V těchto případech byl spíše doporučil kniha pana Schmida (http://www.panzernet.net/php/index.php?topic=826.0). Cenově celá kolekce vyjde sice dráže, ale určitě výhodnější koupě než této knihy.


Ukázka z knihy:
He-111 navrhli bratři Siegfried a Walther Gunterovi jako civilní dopravní letoun, který mohl být snadno upraven na bombardér pro tajně vyzbrojenou Luftwaffe. První prototyp byl zalétnut 25.února 1935. Prototypy byly odvozeny od jednomotorového He 70 Blitz, který právě vstupoval do služby u letecké společnosti Lufthansa. Letoun vykazoval mimořádné výkony, které dokonce byly lepší než u většiny soudobých stíhacích letounů.....

...Ačkoliv nasazení nad velkou Británií zřejmě představovalo zlom v kariéře ,,stojedenáctek" využití a další vývoj typu pokračovaly prakticky po celou dobu války. Nejpoužívanější verzí byl He-111 H-6, který mohl nést dvě torpéda po 765kg a byl vyzbrojen šesti 7,92mm kulomety MG-15 a jedním dopředu střílejícím kanónem ráže 20mm. V pozdějších letech války nasazovala Luftwaffe He-111 jako transportní nebo sloužily jako nosiče stále odvážnějších experimentů tajných zbraní.

Žádné komentáře:

Okomentovat