sobota 18. září 2010

Guinnessova kniha leteckého boje - Robert Jackson

Guinnessova kniha leteckého boje



Autor: Robert Jackson
Překlad: Václav Němeček
Nakladatelství: Mustang Ltd.
Počet stran: 270
Obal: tvrdá vazba
ISBN: 80-7191-065-1
Vydáno: 1993


Text distributora:
Prezentativní publikace zabývající se historií ,,hrozby nebe" od roku 1794, kdy byla nedaleko od Paříže vytvořena první balonová jednotka, až po operace Pouštní štít a Pouštní bouře v letech 1990 a 1991. 
Největší pozornost je pochopitelně věnována bojům druhé světové války, kde je řada kampaní rozebírána skutečně den po dni. Cennou součástí knihy je velké množství kvalitních a neznámých fotografí, od německého Parsevalu I z roku 1909 až po moderní stroje let devadesátých. Kniha obsahuje podrobnou chronologii a řadu neznámých faktů.



Můj názor na knihu:
Kniha je poměrně čtivá. Určitě zaujme nejednoho leteckého odborníka (amatéra) a i čtenáře co chodí do knihkupectví s tím, že ,,děti potřebují do školy učebnici angličtiny."

Kniha mě v antiku oslovila už jenom názvem, nevěděl jsem co od ní očekávat a se zájmem si ji prohlížel a tu a tam četl celých dvacet minut. Nakonec sem si ji nesl domů s pocitem, že ,,konečně si opět něco zajímavého si opět přečtu" a peněženka s úlevou ,,zase jsem o kilečko lehčí"  :D :D


Ukázka z knihy:
19.října Letouny Pe-2 272.noční bombardovací divize podnikly bombardovací akce na podporu prvního sovětského protiútoku na sever od Stalingradu. Vykonaly 375 vzletů na cíle v městě. Před každým útokem jim vyznačily cíle dvojplošníky Po-2 světelnými pumami. Po-2 se rovněž osvědčily při zásobování obránců Stalingradu. V září až prosinci vykonaly 1008 letů jen pro 62.armádu na pravém křídle fronty, přičemž přepravily 200 tun nákladu.

25.listopadu Luftwaffe se všemi silami snažila zásobovat obklíčenou 6.armádu ze vzduchu. K dispozici bylo 11 skupin Ju 52/3m a dvě Ju 86, celkem na 320 strojů, avšak ve skutečnosti byla provozuschopných jen jedna třetina. V důsledku toto dostal Stalingrad v prvních dvou dnech pouze 65 tun pohonných hmot a střeliva místo očekávaných 300. Operaci posléze ještě zhoršilo špatné počasí.

Žádné komentáře:

Okomentovat