sobota 18. září 2010

Brno pod Hákovým křížem - Zbyněk Válka

Brno pod hákovým křížem
Zbyněk Válka



Nakladatelství: Votobia s.r.o.
Počet stran: 156
Obal: tvrdá vazba
ISBN: 80-7220-167-0
Vydáno: 2004


Text distributora:
Přímou součástí říšské politiky se stalo heslo ,,Zpět do Říše!" a Hitler po stabilizaci vnitřních poměrů a dokonalém ovládnutí Německa začal naplňovat podstatu svých slibů - návrat Německa na velmocenskou pozici, ztracenou po první světové válce. Pochopitelně na úkor států, jejichž existence ho bytostně iritovala - Polska a Československa. Zprvu se, vojensky ještě slabý, stylizoval do role mírotvorce, který se stará jen o chléb svých milých poddaných, a podporu ,,československým" Němcům poskytoval skrytě.
Ti ale v jeho plánech na ovládnutí českého prostoru nakonec měli hrát klíčovou roli. Nevylučoval sice pozdější užití vojenské síly, ale byl od takových kroků odrazován vlastní generalitou, a tak se rozhodl využít viditelné slabosti nejsilnějších evropských mocností a pokusit se získat ,,starý německý prostor" tzv. ,,legální" cestou.

Můj názor na knihu:
Knihy pana Zbyňka Války jsou pro mě velice příjemné čtení o dějinách naší vlasti v této temné době. Samotná kniha popisuje poměry mezi německými a českými obyvateli Brna už od dob Rakouska-Uherska, přes jeho rozpad, vznik 1. Republiky Československé a ,,Pomnichovskou republiku", pozdější okupaci 15.března 1939, následnou dobu protektorátu až do osvobození Brna Rudou armádou roku 1945. Kniha popisuje i nucený odsun německého obyvatelstva.

Je pěkné, že se podobných publikací dočkala i města Jihlava, Plzeň, Hodonín apod.

Ukázka z knihy:
ZÁBAVA VE STÍNU ŠIBENIC

V tom, co hodlali Němci tolerovat v kulturní sféře a oblasti zábavy a oddechu, měli jasno. Cílem jejich úsilí mělo být:
1. Rozbití českého úsilí o vlastní státnost
2. Zachování českého národního svérázu
3. Začlenění česko-moravského prostoru do Velkoněmecké říše

Pomine-li uvažované ,,poválečné definitivní řešení české otázky" (,,Čech koneckonců nemá v tomto prostoru co pohledávat"), snažili se Němci uplatňovat tato kritéria celou válku.

Žádné komentáře:

Okomentovat