pátek 27. ledna 2012

Panzerkapfwagen I with 20mm Breda 1935 (Německo/Španělsko)



Bojové nasazení tanku Panzer I ve Španělsku ukázalo, že bojová hodnota kulometného tanku v tankových střetnutích je nulová, pokud se mu do cesty postaví tank s kanónem a silnějším pancéřováním, např. T-26. Dokonce i sovětský obrněný automobil BA-30 rovněž s kanónem ráže 45mm, dokázal deklasovat německý tank na vzdálenostt celých 500 metrů.

Proto se objevila potřeba vyzbrojit Panzer I účinným dělem, které by zvýšilo jeho bojovou hodnotu jako tanku. Nakonec byl vybrán italský 20mm kanón Breda 1935, který na 250metrů dokázal prorazit 40mm pancíř, čímž dokázal překonat sovětský tank T-26.

Celkem takto byly přezbrojeny pouze 4 kusy Pz.I ausf. B a to ve zbrojovce ve španělské Seville. Někdy se úvádí pouze tři kusy. Prototypy byly připraveny k testováním do konce září 1937. Ačkoliv byly testyx poměrně úspěšné, nebylo rozhodnutí zavést úpravy přijaty, jelikož již bylo ukořistěno dost soupeřových tanků.

Vzheldem k nové zbrani byla změněna i věž, která chytla čtevrcoý tvar z původního půlkruhu. Zřejěm ovšem byl psotaven jediný kus.

Zdroje:
achtungpanzer.com
wikipedie
panzerne.net

Žádné komentáře:

Okomentovat