neděle 15. ledna 2012

Meton Beckwith-Smith (Británie)

Narodil se 11.července 1890. Studoval na školách v Etonu a Oxfordu. Roku 1910 ve svých 20ti letech nastoupil k tzv.COLDM GDS, neboli ,,Her Majesty's Coldstream Regiment of Foot Guards" (česky: Coldstrímský pěší strážní regiment Jejího Veličenstva). V této jednotce přečkal i první světovou válku, poté nastoupil jako štábní důstojník k jednotkám pěší divize. 14.března 1918 se žení, přičemž jeho nastávající se stává slečna Honor Dorothy Leighová. S tou měl během svého manželství dva syny a dvě dcery. Starší ze synů se stal vojákem a v rámci beitské armády sloužil v severozápadní Francii a v Palestině.

V letech 1926-1930 působí jako velící důstojník na Oxford University, zabývající se výcvikem nové genrace důstojníků. Roku 1930 je převelen k Wales Guards (Velšské stráži). O rok později se účastní kurzu školy pro starší důtojníky ve Sherness. V letech 1932-1938 působí jako velící důstojník pluku a plukovního obvodu Wales Guards, přesněji velel jejímu 1.praporu a to v průběhu let 1932-37. Poté až do vypuknutí války zastával administrativní posty v Indii - velící důstojník brigádního prostoru Lahore.

Po vypuknutí války se vrací zpět do Evropy. Roku 1940 je mu dáno velení nad 1. pěší brigádou, jež je součástí britského expedniční sboru, umístěného na území Francie. Poté se nakrátko vrací (alespoň formálně) k 1. pěší brigádě jako velící důstojník. Po obklíčení spojeneckých vojsk u Dunkerque je nucen uprchnout zpět do Británie, aby se vyhl zajetí. V Británii byl jmenován velitelem 18. (East Anglian) pěší divize, kterou měl připravit na vyslání a bojové úkoly v zámoří.


18.pěší divize měla být umístěna do Malajska, kde se každým dnem ochlazovaly vztahy Spojenců s Japonskem, které v těchto místech sledovalo své vlastní zájmy. Po dlouhých týdnech na moři, 18.pěší divize, v čele se svým velitelem, přistála v přístavu Singapur. Po japonském útoku se ovšem divize nijak neúčastní bojů a po vyhlášení kapitulace se vzdává japonským vojskům. V srpnu 1942 byl převezen zajateckým transportem do Formosa (dnes Taiwan), kde byl vězněn společně s Percivalem a dalšími vysokými důtojníky zajatými v Singapuru.

11.listopadu 1942 se životní cesta Mertona Beckwith-Smitha uzavírá - osudným se mu stává bakteriální infekční onemocnění, vyvolané bakterií Corynebacterium diphtheriae, též známá pod pojeme záškrt. Na jaře roku 1946 je provedena exhumace všech zajtců z Tchajwanského tábora pro válečné zajatce a byl pohřben na Sai Wan Bay, Hong Kongském válečné hřbitově. Později, na žádost princezny Diany, byl hrob identifikován Jackem Edwardsem, bývalým britským armádním seržentem a válečným zajatcem v téže táboře.

Ocenění
Distinguished Service Order
Vojenský kříž Croix de Guerre


Zdroje:
generals.dk
en.wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat