pátek 26. srpna 2011

Samopal vzor 61 (ČSSR)


Úvod k situaci s ručními zbraněmi v československé armádě po druhé světové válce:
Nově obnovená československá armáda disponovala po skončení druhé světové války velkým množstvím výzbroje různých ráží, zemí původu i počtu. Jednalo se o německé samopaly Stg.44, MP-40, sovětské ,,Špaginy" PSh-41 a 42, případně o západní zbraně jako Sten, Thompson....Každému laikovi, natož vojenskému odborníkovi či výrobci vojenských materiálů, bylo jasné, že armáda, má li bojovat, musí mít dostatečný přísun střeliva a materiálu, což s takto pestrou paletou výzbroje nebylo možné.

Proto československá armáda hledala novou zbraň, jež by v sobě nesla technologický pokrok, jaký představovaly útočné pušky německé výroby StG 44. Výsledkem byly samopaly vzor 23/25 a 24/26, které se staly hlavní zbraní československé armády. Hlavním problémem se ovšem stalo zavedení obou samopalů do výzbroje, jelikož se jednalo o zcela dvě odlišné koncepce samopalu, čili i rozdílné logistické požadavky:

1) Požadavek na vševojskovou zbraň, jíž by bylo možné vyzbrojit všechny armádní jednotky
2) Přesvědčení, že není třeba, aby všechny jednotky disponovaly jednotnou výzbrojí a to s ohledem na vhodnost, podmínky a využití zbraně v terénu


Problém přetrvával i po zavedení útočné pušky (karabiny) vzor 58 do výzbroje Československé lidové armády. Její délka 584mm byla pro některé útvary zbytečnou (spíše nevhodnou) vlastností. Jednalo se převážně o výsadkové jednotky, či obsluhy děl nebo vojenské policie. Proto bylo nutné najít nového ,,nástupce" samopalů vz.23/25 a vz.24/26.


Vývoj a výroba samopalu:
Vývoj samopalu začal v 50.letech pod krycím názvem Škorpion. Jeho vývoj vedl ing. Miroslav Rybář v Konstruktě Brno.  Roku 1959 byly hotovy první prototypy zbraně. Jako základní ráže byla použita 7.65mm Browning, a to kvůli unifikaci s pistolí ČZ vzor 50. Dnes je toto řešení bráno jako tah vedle, kvůli nedostatečnému účinku náboje v cíli.

Hlavním požadavkem armády byly rozměry ruční pistole s palebnými vlastnostmi samopalu. Tento tah uvítala i SNB, jež nedisponovala dostatečnou palebnou sílou a samopaly vzor 58 (byť i se sklopnou pažbou) nebyly do běžné služby v ulicích vhodné. Jednalo se o to, že pokud by musel příslušník SNB použít zbraň, nebyly by to stovky metrů, ale použití z bezprostřední blízkosti.

Továrními zkouškami prošel samopal na jedničku - svoji spolehlivost prokázal z extrémních teplot v rozmezí -50 až +70°C. Chromovaná hlaveň vydržela až 60 000 výstřelů, během zkoušek bez závady vydržel 1000 výstřelů vkuse. Rovněž vykazoval vysokou technickou odolnost – pád z výšky 10 m, 6 m na holý beton, přejetí osobním automobilem...


Výroba samopalu se uskutečnila během let 1963-1966 ve Zbrojovce Český brod, v menších sériích v letech 1973-1976, 1978-1979 a 1992-1993.
Celkově bylo vyrobeno kolem 210 000 kusů v českých zbrojovkách. Několik tisíc kusů bylo vyrobeno i v jugoslávské licenci, kam bylo prodáno mimo jiné i 30 000 hotových samopalů. Jugoslávská výroba probíhala ve zbrojovce Crvena Zastava v Kragujevaci. Jiné exportní úspěchy nejsou známy. Ty se zřejmě dozvíme až po řádném prostudování socialistických dokumentů.

V sériích v letech 1978-79 a 1992-93 došlo k nahrazení dřevěné pažby plastovou.


Ve službách československé (české a slovenské) armády a bezpečnostních služeb
Samopal byl ve výzbroji v počtu 150 000 kusů u speciálních jednotek československé armády:
-průzkumné
-strážní
-tankisté (aj. osádky vozidel)

Cca 30 000kusů odebraly veřejné bezpečnostní orgány:
-Sbor národní bezpečnosti (SNB)
-Sbor nápravné výchovy (SNV) - vězeňská stráž

Nástupnické bezpečnostní orgány:
-Policie České republiky
-Policie Slovenské republiky

Příslušníci SNB je používali jako tzv. ,,druhou zbraň." Zajímavostí je, že několik stovek samopalů Škorpion, či jejich exportních verzí využívají i teroristické organizace jako Al-Kaida, Talibán, různé guerilly v jižní Americe, apod. Horkým nástupcem v 90.letech za tyto samopaly byl tzv. Projekt LADA. Samopaly ve výzbroji české policie a armády v aktivní službě nejsou, ovšem jsou ve skladech jako rezervní výzbroj (nepotvrzené)


Verze samopalu:
vzor 64 - náboj 9 mm Browning
vzor 65 - náboj 9 mm Makarov
vzor 68 - náboj 9 mm Luger
model 82 - náboj 9 mm Makarov
model 83 - náboj 9 mm K

CZ Škorpion 9x19 (prototyp)
Model 91S - nabízena v ráži 7,65 mm Browning, 9 mm Makarov a 9 mm K



Samopal vzor 61 se sklopenou a rozloženou opěrkou. Zbraň je vybavena ještě starší dřevěnou rukojetí.

Technické údaje:
Ráže    7,65 mm
Náboj    7,65x17 Browning
Délka zbraně se sklopenou opěrou    270 mm
Délka s rozloženou opěrou    522 mm
Délka hlavně    115 mm
Váha prázdné zbraně bez zásobníku    1,28 kg
Úsťová rychlost střely    317 m/s
Teoretická rychlost střelby    750-850 ran/min
Praktická rychlost střelby jednotlivými ranami    35 ran/min
Praktická rychlost dávkami    až 100 ran/min
Maximální dostřel / smrtící účinek    1500 m / 800 m
Účinný dostřel z ruky / z ramene    do 50 m / do 150 m
Kapacita zásobníku    10 / 20 nábojů



Technický popis zbraně:
Poloautomatická zbraň s neuzamčeným dynamickým závěrem. Hlaveň je vyvrtána se šesti drážkami uchopený v plechovém závěrovém pouzdru. Samopal pro svoji činnost používá tzv. impulz výstřelu, který přes nábojnici působí na neuzamčený dynamický závěr. Během střelby je závěr v přední poloze. Náboj je zasunutý v nábojové komoře.

Nejvíce rozdílný od jiných samopalů je samotný spoušťový a bicí mechanismus - pro samopaly netypický kladívkový mechanismus. Samopal je opatřen přepínačem režimu střelby, který slouží současně jako pojistka. U zbraně bylo použito i zajímavého zpomalovače kadence střelby, jež snižuje rychlost střelby na 750 ran/minutu. Zbraň je opatřena sklopnou kovovou opěrkou, která se využívala při střelbě na ,,delší" vzdálenost. Zbraň se i při střelbě dávkou chová mimořádně klidně a stabilně, zpětný ráz je prakticky nulový.

Nad hlavní jsou použita kovová mířidla s možností nastavení vzdálenosti na 75 a 150 metrů.
Rukojeť je dřevěná, pozdější série kovové.

 
Záběr z amerického seriálu Galactica - v popředí filmová Starbuck s dvojicí Škorpiónů


Další uživatelé:
Angola
Egypt
Irák
Libye -
Uganda
Vietnam - údajně jej používala ochranka otce Ho

Tento údaj berte pouze jako doplňkový o přehledu exportu - údajně se měl vyvážet či jinak dostat i do následujících zemí:
Afghánistán, Chorvatsko, Irsko, Izrael, Itálie, Libanon, Černá Hora, Mozambik, Nizozemsko, Srbsko a Zimbabwe.

Samopal s plastovou rukojetí


Příslušenství zbraně
    5 ks zásobníků (1× na 10 nábojů, 4× na 20 nábojů)
    2 ks brašny na zásobníky
    závěsná šňůra vz. 52
    podle potřeby podpažní nebo opaskové pouzdro na zbraň

Čistící a montážní souprava, obsahující: plochý štětec, žíněný kartáček, vytěrák, koudelníček, olejnička a klíč na mušku, dvě kožené sumky
Speciální příslušenství - tlumič hluku výstřelu s brašnou





Zdroje:
Válka Revue speciál - legendární zbraně 20.století
militaria.wz.cz, militarybox.cz, valecnavidea.cz
vojsko.net, Wikipedia.org, palba.cz

arniesairsoft.co.uk, czechpoint-usa.com

Žádné komentáře:

Okomentovat