středa 8. prosince 2010

Stavy čínské armády na počátku 21.století

Početní stav čínských ozbrojených sil je udáván číslem 2 470 000 mužů, záloh 600 000. U záloh se zřejmě jedná jen o první mobilizační sled vzhledem k tomu, že po padesáti letech branné povinnosti by musely být vycvičené zálohy daleko vyšší.

Strategické raketové síly mají stav více než 100 000 elitních příslušníků, jsou organizovány v šesti operačních a jedné zkušební základně s udávanými počty přes 120 raket mezikontinentálního a středního dosahu a stále stoupajícími počty raket odpalovaných z ponorek a válečných lodí, jakož i z mobilních pozemních odpalovacích zařízení. Tato oblast vykazuje značný vzestup.


Pozemní síly v počtu asi 1 700 000 mužů jsou organizovány do 7 vojenských oblastí s 27 provinčními vojenskými okruhy s různými počty svazků a útvarů. Celkem jde přibližně o 44 divizí a značný počet útvarů mimo divizní organizaci s potřebnými útvary speciálních služeb a zabezpečovacích jednotek. Celková výzbroj v hlavních ukazatelích se odhaduje na 8000 tanků, 5000 dalších obrněných vozidel, 17 500 dělostřeleckých systémů různého druhu se stoupající mechanizací a poměrně značného počtu protitankových raketových zbraní a minometů.


Vojenské loďstvo s asi 220 000 muži disponuje 65 ponorkami (z toho jedna strategická), 20 torpédoborci, 40 fregatami, téměř 400 raketovými, torpédovými a hlídkovými čluny, 40 minolovkami a minonoskami a 60 obojživelnými a vyloďovacími plavidly. Dále má asi 160 podpůrných a speciálních plavidel. Do sestavy válečného loďstva spadají vojska pobřežní obrany (asi 50 pluků s pobřežním dělostřelectvem), jejichž úlohou je ochrana námořních základen, pobřežních ostrovů a jiných citlivých objektů. Počty námořní pěchoty jsou poněkud podexponovaně udávány číslem 5000 mužů, organizovaných ve dvou brigádách. Tyto počty jsou zřejmě závislé na možnostech technického vybavení. Součástí námořních sil je námořní letectvo o celkovém počtu asi 25 000 mužů, s 550 letadly a bojovými vrtulníky.
Námořní síly jsou organizovány do tří flotil: severní, východní a jižní. Celkově je v námořních silách patrný trend ke zvyšování počtu menších, pohyblivých a dobře vyzbrojených válečných plavidel a ústup od stavby velkých jednotek se složitými systémy a značnou zranitelností.


Vzdušné síly o celkovém počtu asi 420 000 mužů s více než 3000 letouny a bojovými vrtulníky různého typu většinou sovětské provenience a licenční výroby, jsou organizovány do 7 vojenských oblastí, 4 armádních velitelství s 33 leteckými divizemi. Do sestavy vzdušných sil patří i protiletadlové raketové a dělostřelecké jednotky. Převládá trend na výstavbu raketové techniky, včetně protiraketových prostředků, na úkor klasického protiletadlového dělostřelectva.


Polovojenské organizace - milice - mají údajně 1,1 milionu aktivních příslušníků a o jejich současném stavu a organizačním členění nejsou spolehlivé údaje.

Do širšího pojetí ozbrojených sil patří i policie, jejíž stavy se odhadují na 1,3 milionu příslušníků, organizovaných ve 45 divizích (kromě 14 z nich) s nestandardní organizací.

Žádné komentáře:

Okomentovat