středa 8. prosince 2010

Severokorejská armáda - statistiky k roku 2001

Počet mužů v armádě:   1 milion (podle zdrojů z roku 2001)
Počet bojeschopných mužů:   4 miliony
Roční výdaje na armádu:   6 miliard dolarů

Počet tanků: 2000 (většinou kopie typů T-54/55 a T-72, dále možná nějaké čínské tanky)

Ovšem jejich slabinou jsou nedostatkové pohonné hmoty, proto je výcvik s těmito stroji silně omezen a jednotky s nimi vlastně mají minimálné praktické zkušenosti. Asi 70 procent pozemních jednotek je umístěno u jihokorejských hranic, oficiálně proto, aby se země mohla bránit invazi z jihu.
Další hrozbou je i severokorejské dělostřelectvo, jež je tvořeno 4000 dalekonosných děl (většina z nich dokáže dostřelit až do jihokorejského hlavního města Soulu). Pozemní vojsky je v drtivé většině vyzbrojeno samopaly AK-47, ovšem i v dnešní době jsou dokázány legendární sovětské samopaly PSh-41...


Loďstvo se skládá sice z úctyhodného počtu 46 tisíc mužů a 704 plavidel. Ovšem jedná se většinou o pobřežní čluny, jež nejsou k bitvě na širém moři vůbec určeny. Největší hrozbou se tedy může stát 26 ponorek ruské a čínské výroby a několik korvet. Dále severokorejské námořnictvo disponuje 125 obojživelných vznášedel Kong Bang a experimentální obrněné katamarány třídy Soho.


Letectvo je tvořeno převážně proudovými letouny sovětského původu, MIG-15/17 a MiG-21. Oficiálně má mít Severní Korea asi 1700 letounů, ale velké množství je zřejmě v katastrofálním stavu. zajímavostí pro nás je, že severokorejské letectvo užívá i 12 letadel L-39 Albatros, původem z Československa.

Žádné komentáře:

Okomentovat