sobota 15. května 2010

Ratíškovice v roce 1945

Ratíškovice
Když byly ve Strážnici vystřídány sovětské jednotky rumunskou armádou, mohly jednotky 57.střeleckého sboru, 1. gardové výsadkové a 227.střelecké divize postupovat na Ratíškovice, aby mohli zabezpečit postup sovětských vojsk na Brno. Válka pro Ratíškovice začala 11.dubna. V obci byl velký provoz a hluk. Jedny jednotky postupovaly směrem na frontu, aby mohly nahradit ty co odjíždějí. Němci v obci zřídili i obvaziště a začali přijíždět zranění z fronty. 

V 21.hodin přilétlo nad obec letadlo a delší dobu kroužilo nad obcí. Lidé vyšlo před domy a pozorovali jej. v tom začaly padat bomby a zasáhly tři domy. Jeden místní byl zabit, tři těžce a jeden lehce zraněn. Mezi lidmi vznikla panika  a během noci někteří se začali stěhovat do dolů Vlasta, Tomáš a Theodor. Zde měli horníci připravené pryčny a kamna pro vaření. Během noci přijelo do obce německé dělostřelectvo, zamaskovalo se a zaujalo pozice na kraji lesa a mezi domy. Ráno 12.dubna 1945 nad obcí kroužila sovětská letadla a bombardovala obec, při čemž zahynul jeden místní. Do obce přišli frontoví vojáci a SS.

V pátek 13.dubna byl poměrně klid. Do obce přijeli tankisté SS z Drážďan. Dopoledne se zvýšila letecká činnost, byl bombardován les Doubrava a napadány kolony na silnicích. Odpoledne byla slyšet dělostřelecká palba. 
Dne 13.dubna začala 1.gar.výsadková divize útočit směrem na Soboňky. V noci na 14.dubna se 3.gardový výsadkový pluk přepravil přes řeku Moravu na Malý Závidov, 1km jižně od Soboněk. 6.gar. výsadkový pluk zůstal v záloze jihozápadně od Strážnice. Za 14.duben 1945 ztratila 1.gard. výsadková divize dva vojáky a 32 bylo zraněno. Nemci ztratili nad zabitých 50 vojáků a 33 bylo zajato. 
227.střelecká divize se soustředila v lese severně od Rohatce a zahájila postup přes les na Ratíškovice, zahynulo 8 vojáků a 21 bylo zraněno. Podařilo se zajmout dva Němce.

V Ratíškovicích bylo od rána slyšet střelbu z lesa okolo silnice směrem na Hodonín a na obec začaly padat první dělostřelecké granáty, je byly zaměřeny na kostel, kde měli Němci pozorovatelnu. 
Neděle 15.dubna 1945-od rána byla silná dělostřelecká palba, vyhořely dvě stodoly, cihelna a hájovna. Vojáci 227.střelecké divize pronikli k cihelně. V pondělí 16.dubna Němci provedli protiútok za pomoci obrněných vozů. Dva domy za bojů u hájovny vyhořeli. Příslušníci SS dva Sověty zajali, svázali drátem a hodili do hořícího stohu. Místního chlapce, jež ukazoval cestu Rudoarmějcům zastřelil německý odstřelovač.

Boj o les Vypálenka trval již druhým dnem, výsadkářům se podařilo postoupit asi 1km severně od železniční tratě, směrem na Rúdnický mlýn. Bylo zabito sedm a zraněno bylo 18 a bylo zajato sedm německých vojáků. Jednotkám 227.střelecké divize se podařilo zastavit německý protiútok u silnice na Hodonín 500 metrů jižně od obce. 570.střelecký pluk dostal rozkaz, přesunout se na levé křídlo divize, obejít Ratíškovice severozápadně a přetnout silnici Ratíškovice-Vacenovice.
15.dubna padlo osm vojáků střelecké divize a 23 jich bylo zraněno.

V pondělí 16.dubna boje pokračovaly směrem k jižní části obce, k myslivně a cihelně. Výsadkáři se přemístili během noci více směrem zprava, v nočním boji došlo více k boji muže proti muži, kdy se používaly spíše častěji útočné nože, než střelné zbraně. Sověti pronikli 1km jihovýchodně od mlýna. Zahynulo 13 gardistů, zraněno bylo 42 a bylo zabito nad 60 Němců. 

Jednotky 227.střelecké divize a 779.střeleckého pluku se dostaly k jižnímu okraji obce. 570.a 777. střelecký pluk přetnul silnici na Dubňany a obsadily kótu 264m Náklo. Zahynulo šest vojáků a zraněno jich bylo 25.

V úterý 17.dubna se začalo bojovat  o jižní část obce a střelba z ručních zbraní se ozývala odevšad. Sovětská bitevní letadla bombardovala severní část obce a zapálila zařízení na dole Theodor.Výsadkáři obsadili dvůr Rudník a kótu 207m. Zahynulo 17 Rudoarmějců, 40 bylo zraněno a byli zajati 4 Němci. Vojáci 227.střelecké divize obsadili jižní okraj obce a 777.střelecký pluk postoupil až na kótu 186m jižně od Mistřinského mlýna. Padlo sedm vojáků, 14 bylo zraněno a byli zajati dva Němci. 

Během noci na středu 18.dubna začali příslušníci SS vyklízet Ratíškovice, za svítání zahájily jednotku Rudé armády ze všech stran útok. Výsadkáři postupovali od lesa Rudníčku a pěchota od jihu a jihozápadu. Ráno byla obec obsazena a v 9.00 zavlála na škole československá vlajka. Sovětští vojáci pokračovali v útoku, 1.gar.výsadková divize ve směru na Vacenovice, Vlkoš, Skoronice a Mistřín-Svatobořice. Během bojů zahynulo deset občanů, bylo zničeno osm domů, jeden kostel dostal 22 zásahů. V obci bylo pohřbeno 16 vojáků Rudé armády a sedm rumunských.

Celkové ztráty:
-68 mrtvých sovětských vojáků
-217 sovětských vojáků zraněno
-2 sovětští vojáci zajati
-110 mrtvých Němců
-78 Němců zajato

Žádné komentáře:

Okomentovat