úterý 11. února 2014

Nejdelší a nejkratší válka moderní historie

Nejdelší válka
Holandsko proti Scillám aneb střet na 335 let

Konec druhé anglické občanské války se blíží. Na jejím počátku stála snaha o moc Olivera Cromwella v polovině 17. století. Royalistické síly jsou poraženy a za pomoci zbytku věrné flotily se stahují na ostrovy Scilly v roce 1650. Britští vítězní parlamentaristé je pronásledují a vyhlašují Scillám válku - společně se svými nizozemskými spojenci. Pokus o vylodění na ostrovech je zadržen palbou děl royalistických lodí a způsobila nezanedbatelné škody na nizozemských lodích.

Roku 1651 se na ostrovy vydává osobně nizozemský admirál Maarten Harpertszoon Tromp s cílem žádat náhrady škod a když je odmítnut - vydává ultimátum. Že by vše bylo naprosto normální? Posud možná ano. Nizozemec ovšem na své ultimátum zapomene a odjíždí domů. Royalisté byli o pár roků později definitivně poraženi a válka v Anglii definitivně skončila.

Kuriózní ovšem je, že až v roce 1985 scilský historik Roy Duncan se přehrabuje v archivu a objeví šokující zprávu - Scilly jsou ve válce s Holandskem a to rovných 335 let! Informuje o tom úřady a ty to řeší na diplomatické úrovni. Holandský velvyslanec na Scillách si nakonec při podpisu mírové smlouvy neodpustí poznámku:
,,Po třech stech letech mohou občané Scil konečně klidně spát. Muselo to být hrozné. Žít tak dlouhou dobu s vědomím, že holandský útok může přijít v kteroukoliv dobu."


Nejkratší válka
Anglie proti Zanzibaru 1896

Anglie proti Zanzibaru - v té době dva největší spojenci. Ovšem najednou jejich spolupráce ochladne a dokonce vypukne válka. jak k tomu došlo? V Zanzibaru zemřel starý probritský sultán a na jeho místo nastupuje jeho synovec Khalida bin Bargashe. Zatímco jeho strýc byl miláčkem britského koloniálního impéria pro jeho ochotu s ním spolupracovat a přímo se podřizovat jeho rozhodnutím, mladý nástupník je radikál - razí si vlastní cestu. Proto se Britové rozhodnou o změněn vládců a chtějí dosadit Hamuda bin Muhammeda.

K Zanzibaru míří pět britských válečných lodí, mezi nimi i HMS St. George a když zakotví, vyšlou ultimátum o sultánově demisi do 9.00 hod toho rána. Nový sultán to považuje za vtip a odmítá podepsat svou demisi, ovšem po uplynutí ultimáta začnou v 9.02 hod. dopadat granáty. Mladý kralevic se s hrůzou vyřítí z paláce a přeběhne do nedaleké budovy německého velvyslanectví a žádá o azyl. Je přesně 9.40 hod. Nejkratší válka historie skončila.


Po necelých 40 minutách ostřelování ztratili obránci paláce asi 300 mužů, zatímco Britové měli jednoho zraněného námořníka - a následky války? Válečné reparace pro Zanzibar byly vyhodnoceny takto - uhrazení munice vystřílené britskými loděmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat