úterý 13. dubna 2010

Hodonín ve válce a okupaci-kolektiv autorů

Hodonín ve válce a okupaci
Kolektiv autorů:
Mgr. Lubor Nedbal, Mgr. Miloš Hynek, Mgr.Galina Rucká, Vlastimil Schildberger

Nakladatelství: Město Hodonín
Rok vydání: 2005
Náklad vydání: 1000ks
Počet stran: 184

Několik slov místo úvodu (oficiální úvod z knihy):

Každé významné kulaté výročí se často stává důvodem k vydání nějakého sborníku či přímo publikace. Podobně je tomu také při příležitosti 60.výročí osvobození naší vlasti z nacistického područí. Řada měst a obcí publikace k válce již vydala nebo vydání připravuje. Městu Hodonín dosud podobná publikace chyběla nepočítaje různé normalizační brožury.

Vzhledem k tomu, že podobná příležitost se už nemusí naskytnout, rozhodlo se několik pracovníků Státního okresního archivu v Hodoníně (Mgr. Lubor Nedbal, Mgr. Galina Rucká) spolu s emeritním pracovníkem Masarykova muzea v Hodoníně historikem Mgr. Milošem Hynkem a předsedou Klubu vojenské historie v Brně Vlastimilem Schildbergerem, jinak významným publicistou v oboru vojenské historie, zachytit historii Hodonína a jeho obyvatel v letech druhé světové války.

Ve svém úsilí jsme byli limitováni finančními prostředky, které s velkou ochotou poskytlo město Hodonín a pod jeho záštitou také tato publikace vychází. Sponzorsky se na vydání publikace podílí rovněž Česká spořitelna, a.s. Snažili jsme se zachytit ty nejdůležitější kapitoly z válečné historie Hodonína, z osudů účastníků domácího odboje i pestrých osudů hodonínských zahraničních vojáků, včetně pozemních a leteckých bojů o Hodonín. Do jaké míry se nám to povedlo, nechť posoudí sám čtenář.

Mgr. Lubor Nedbal


A něco ode mně:
Oficiální text jsme sice poněkud zkrátil, ovšem to bych to zde vypisoval ještě zítra :D
Publikace byla donedávna (rok 2007) pro mě, jako rodáka poměrně neznámou publikací, když jsem ji pouhou náhodou objevil v turistickém obchodě města Hodonína, kde nabízí mimo jiné i publikaci Historie města Hodonína do roku 1948 (od počátků města).

Přijatelná cena kolem 250kč a pud rodáka se v publikaci odrazili a nelituji.
Kniha na svých 200 stránkách popisuje výstižně a do detailů počátky německé okupace 15.března 1939, přes vývoj co by protektorátního města, vývoje odboje (Obrana národa), opatřování výzbroje pro tuto organizaci, leteckou válku nad Hodonínem a konečné osvobození Hodonína a okolí jednotkami Rudé armády a Rumunské královské armády, které zde utrpěly nemalé ztráty.

Kniha sama o osobě obsahuje poměrně hodně fotek, jež by jinak nebyly nikdy spatřeny veřejností, či o lidech, jež bojovali za osvobozenou vlast. Pro toho, kdo z této oblasti pochází, či se zajímá o dějiny Moravy za války, určitě bych tuhle knihu doporučil.

Jakub Pospíšil (pospec)

1 komentář:

  1. Jeden ze spoluautorů publikace Hodonín ve válce a okupaci-pan Lubor Nedbal vydal svoji novou publikaci Voják, vlastenec a národní hrdina štábní kapitán pěchoty Oldřich Pechal.

    „Na knížce jsem pracoval poměrně dlouho. Podobné téma jsem totiž už částečně zpracovával pro diplomovou práci. První materiály jsem proto začal sbírat už před rokem 1990, kdy jsem objížděl pamětníky. Pak jsem zahájil studium samozřejmě také v archivech,“ prozradil Lubor Nedbal.

    Přestože je publikace zaměřena především na osobu Oldřicha Pechala, částečně zachycuje i osudy dalších členů skupiny Zinc. Pechal se narodil v roce 1913 ve Vřesovicích a v roce 1934 maturoval na Gymnáziu v Kyjově. Knížečka byla vydána při příležitosti pětašedesátého výročí Pechalovy smrti.

    Vřesovický rodák byl totiž 22. září roku 1942 popraven v koncentračním táboře Mauthausen. Ve stejný den bude odhalena pamětní deska na budově gymnázia. Pietní akt začne 22. září od 12 hodin nejdříve u památníku rodiny Pechalových ve Vřesovicích a poté bude ve 14.15 hodin odhalena pamětní deska na budově kyjovského gymnázia.

    OdpovědětVymazat