čtvrtek 7. ledna 2010

Význam hodonínského bojiště-nástupiště na Brno.

Volné pokračování z tématu Hodonín a hodonínský okres, duben 1945
Vytvoření nástupiště na Brno
Po obsazení obce Lanžhot byl vydán gen. por. I.A.Plijevem rozkaz soustředit všechny dostupné jednotky 1.JMS ve městě Lanžhot. Během noci z 12. na 13.dubna 1945 byl vydán další rozkaz:
,,Ráno 13.dubna v 6.00 hod. zaútočí jednotky 4.gar. jezdeckého sboru směrem na hrušky. Vojáci 6.gar. jezdeckého sboru budou postupovat ve směru na Kostice a dále na Velké Bílovice. Po rozbití obrany nepřítele v součinnosti obou sborů bude skupina postupovat na Brno s tím, aby bylo obsazeno do večera 13.dubna.´´   Tento rozkaz byl pro téměř zdecimované a silně oslabené jezdecké jednotky jeho skupiny nereálný a tím více nesplnitelný. Ráno 13.dubna už ovšem věděl gen. por. I.A.Plijev, že jeho jednotky budou posíleny o jednotky 50.střeleckého sboru. ty měly prorazit obranu nepřítele a vytvořit nástupiště na brno, pro tankolvý útok 7.mechanizovaného sboru, jež se právě chystal na útok na Jižní Moravu.

Tento rozkaz vydal gen.por. I.A.Plijev pouze proto, aby se zavděčil vrchnímu velení, sám bez pomoci obsadil Brno, a to bez ohledu na ztráty či útrapy svých vojsk.

Nepřátelské jednotky se stáhly z Lanžhota do předem připravených obranných pozic podél železniční tratě Břeclav-Hodonín. Obránci využili, že se terén mírně svažuje směrem k Lanžhotu. Byly použity zářezy svodnic, cest a terénních vln, kde byla umístěna kulometná hnízda, jež byla umístěna, aby se kryla křížovou palbou.
v záloze za tratí byly tanky a samohybná děla.

Ráno vyrazily jednotky 1.gar. JMS bez dělostřelecké přípravy do útoku. Útok byl s velkými ztrátami odražen. Úspěchu dosáhly pouze jednotky 6. gar. jezdeckého sboru, jež se probil do obce Kostice, kde až do večera sváděly urputné boje. Byl to černý pátek 13. pro 1.gar. JMS. Již během útoku se začaly jednotky 50.střeleckého sboru přepravovat přes řeku Moravu pod Lanžhotem ,aby mohly podpořit 1.gardovou JMS. Měly zaútočit ve směru na hrušky, Moravský Žižkov, Velké Bílovice a k Hustopečím.
Jako první měla útočit 6.orelská střelecká divize (gen. mjr. U.F.Obušenko). Zprava je měla krýt 243.střelecká divize a z levé strany podél železniční tratě na Břeclav je měla chránit 42.gar. střelecká divize. 6.střelecká divize měla do 8.00 hod. zaujmout výchozí postavení k útoku s úkolem obsadit obec hrušky s nádražím, postupovat na Moravský Žižkov, dále k severozápadní části Velkých Bílovic a aobsadit dominantní výšinu 262m Zimerky.

Velitel 6.střel.divize odmítl návrh zaútočit z chodu, jelikož neznal seskupení a pozice nepřítele před svými jednotkami.  K Hruškám se vydal divizní průzkum, jež zjistil, že se před nimi nachází tyto jednotky nepřítele:
-21.policejní pluk SS
-15.pěší divize
-8.lehká (myslivecká) divize
-nezjištěný počet tanků zakopaných podél tratě

Jednotky divize vystřídaly kozáky od 6.gar. jezdeckého sboru, jež se probily do Kostic. Ve 13 hodin ohlásily všechny jednotky 6.střelecké divize pohotovost a připravenost k útoku. Divizní dělostřelectvo začalo podle údajů od průzkumu ostřelovat nepřátelská postavení, na znamení červené rakety vyrazila pěchota po skončení palby, kryta clonou, do útoku. jako první vyrazil 333. a 125.střelecký pluk a v druhém sledu postupoval 84.střelecký pluk.
postupovali v kulometné palbě svodnicí směrem ke kótě 162m, pak za terénní vlnou ke kótě 171m až k nádraží Hrušky. Druhá část 333.střeleckého pluku pokračovala v postupu svodnicí k obci Hrušky. Letectvo nemohlo díky nízké oblačnosti a špatnému počasí být nasazeno.

Jednotky divize vystřídaly kozáky od 6.gar. jezdeckého sboru, jež se probily do Kostic. Ve 13 hodin ohlásily všechny jednotky 6.střelecké divize pohotovost a připravenost k útoku. Divizní dělostřelectvo začalo podle údajů od průzkumu ostřelovat nepřátelská postavení, na znamení červené rakety vyrazila pěchota po skončení palby, kryta clonou, do útoku. jako první vyrazil 333. a 125.střelecký pluk a v druhém sledu postupoval 84.střelecký pluk.
postupovali v kulometné palbě svodnicí směrem ke kótě 162m, pak za terénní vlnou ke kótě 171m až k nádraží Hrušky. Druhá část 333.střeleckého pluku pokračovala v postupu svodnicí k obci Hrušky. Letectvo nemohlo díky nízké oblačnosti a špatnému počasí být nasazeno. Sovětský postup uvízl u železniční tratě, kde se dostali do palby zakopaných tanků. Sovětští dělostřelci museli své PT kanóny během nepřátelské palby přemístit blátivým terénem až k železnici a cílenou palbou vykouřit německé tanky z jejich postavení. Nepřítel se začal stahovat k Moravskému Žižkovu.

V 16.hodin byl útok obnoven a veden přímo na nádraží Hrušky, jež bylo obsazeno v 21 hodin, v 22 hodin vtrhla do obce pěchota 333.střel. pluku a 2.střel. rota pod velením por. Kovalenka. Nepřítel vedl zadržovací boj a postupně vyklidil obec. Za úsvitu 14.dubna 1945 pokračovaly jednotky divize v útoku. 125.střelecký pluk obsadil k 10.hodině osadu Prechov. 333.střelecký pluk obsadil ve stejnou dobu kótu 207m Jochy a ve 13 hodin i Moravský Žižkov společně s 152.střel.divizí. svůj útok ukončili na kótě 211m ´´Za zahradami´´ jihovýchodně od Velkých Bílovic. Zde byl útok zastaven těžkou palbou od Bílovic. tento průlom v týlu německé obrany umožnil dalším sovětským jednotkám postup, 42.střel.divize postoupila k Podivínu a 243.střel. divize k Prušánkám.

Podle svodky, jež můžeme využít pro zpřehlednění situace, se můžeme podívat na situaci 6.střelecké divize ve dnech 13.-14.dubna. podle svodky č.0096 ze 14.dubna 1945 k 16.hodině má nepřítel vybudovanou obranu polního typu v prostoru Velkých Bílovic. Od obce vede dělostřeleckou palbu, dvěma pancéřovými automobily a dělostřeleckou baterií. V prostoru se pohybují 4 tanky.

Německé ztráty za uplynulých 24 hodin činí 150 mrtvých a zraněných, 14 kulometných míst zničeno, jedna dělostřelecká baterie, dvě minometné a dvě obrněná vozidla zničena. Ukořistěno: dvě PL děla, jedno PT dělo, pět kulometů a šest německých vojáků bylo zajato.

Velitel divize se rozhodl zůstat na dobyté linii a noční útok vést bočním obchvatem z důvodů možných ztrát svých i místních lidí při čelním útoku. Také 243.střelecká divize postoupila od Moravské Nové vsi do Starého a Nového Poddvorova. Tím Prolomila frontu směrem na Čejkovice. Tento úspěch dokázaly využít jezdecké jednotky 1.gar. JMSa zaútočily směrem k vrbici, Kobylí a Bořeticím. Kozáci 4.gar. jezdeckého sboru se šavlemi v rukou a tím zažila jihomoravská pole jeden z posledních útoků jezdectva.  Z chodu zaútočili na obec Vrbici a se ztrátami 32 kozáků obec byla obsazena. Obec vzhledem ke svému položení 288 metrů má strategický význam již od středověku.

Další části jezdectva pronikly do Kobylí, kde během noci na 15.duben 1945 noci pěšáci s kozáky obsadili i dominantní výšinu 334 metrů Kobylí vrch i samotnou obec. Během bojů o obec zahynulo 45 kozáků a během dalších bojů v okolí bylo ztraceno dalších 58 vojáků. během noci na 15.duben jednotky 6.orelské divize a 333.střeleckého pluku začaly útočit od severozápadu směrem na Velké Bílovice. 125.střel. pluk zaútočil od severovýchodu a 84.střel. pluk zůstal v záloze u kóty 207m Jochy.
Divizní dělostřelectvo bylo rozděleno na podporu střeleckých rot a pěchota byla vyzbrojena ukořistěnými pancéřovými pěstmi. V neděli 15.dubna dopoledne se podařilo obec dobýt se ztrátou 34 vojáků.

Tímto manévrem bylo vytvořeno nástupiště 7.mechanizovaného sboru gen.mjr. F.G.Katkova ve směru na Brno. Ten byl převelen z Maďarska. Sbor byl uvolněn ze zálohy vrchního velitele a měl plné tabulkové počty, plný stav techniky a vojáků. Sbor tvořilo:
-16 000 vojáků
-sto T-34/85
-21 těžkých tanků IS-2
-21 samohybných děl SU-76
-21 SU-100
-50 minometů ráže 120mm
-sto minometů ráže 82mm
-pět raketometů M-13 Kaťuše
-15 PL děl ráže 37mm
-40 PT děl ráže 57mm
-40 děl ráže 76,2mm
-39 OA Ba-64
-70 obrněných transportérů M-3 a M-16
-208 motocyklů

Organizačně sestával z tří mechanizovaných brigád (16. 63. a 64.), jednu tankovou, 41.gardovou brigádu s plukem těžkých tanků a dalších podpůrných jednotek. veliteli bylo řečeno, aby co nejrychleji navázal spojení se štáby 1.gar. JMS a 53.armády s tím, aby do 15.dubna 1945 přepravil jednotky přes řeku Moravu a zaujme do 9 hdin útočné seskupení na linii Kostice-Hrušky-Týnec-Moravská Nová Ves. Sovětské letectvo podporovalo své jednotky směrem na Čejkovice, Čejč, Bořetice, Kobylí až Klobouky. německé letectvo po obsazení Moravského Žižkova zaútočilo na obec a zasáhlo školu kde byl sovětský lazaret.

Konec 1.části

Zaznamenáno




pospec
Wing Commander - RAF




Příspěvků: 854


Re: Význam hodonínského bojiště-nástupiště na Brno
« Odpoved #1 kdy: Listopad 16, 2009, 23:08 »

2.část
Průzkum od 7.mechanizovaného sboru zjistil během noci, že jednotky 50.střel. sboru a 1.gar. JMS obsadily prostor, jež měl rozvinout tankový útok směrem na Hustopeče a Klobouky. Maršál Malinovský vydal o sobotním večeru 14.dubna, aby v neděli 15.dubna 1945 v 9 hodin ráno provedl 7.mechanizovaný sbor útok až na linii Vranovice-Židlochovice-Těšany a s jednotkami 53.armády a 1.gardové JMS postupoval na Brno tím způsobem, aby bylo obsazeno do večera 17.dubna.
Měli postupovat koridorem mezi železniční tratí Břeclav-Brno a silnicí Hodonín-Brno. teprve 15.dubna se rozkývala německá vojenská administrativa, vrchní velení vojsk (OKH)  a reagovalo na proniknutí sovětských vojsk na Jižní Moravu. Na prosbu K.H.Franka ze 6.dubna byly všechny jednotky na území Protektorátu soustředěny pod velení 1.pancéřové armády gen. panc. vojsk W.Nehringa a včleněny do skupiny armád Střed-Mitte polního maršála F. Schörnera. Jednalo se o:
-8.divizi lidových granátníků
-711.pěší divizi
-271.divizi lidových granátníků
-182.pěší divizi

Tyto jednotky byly sloučeny s těmito útvary:
-24.pancéřový sbor
-10.divize pancéřových granátníků
-78.útočná divize
-254.pěší divize

Od 24.dubna byl sbor posílen těmito útvary:
-6.pancéřová divize (od II.panc. sboru SS z Rakouska)

V sestavě 1.pancéřové armády byly papírově i:
-16.pancéřová divize
-17.pancéřová divize
-19.pancéřová divize

Podle Hitlera to byla síla, jež měla vymést sovětská a rumunská vojska z území jižní Moravy.

Velitel 7.mechanizovaného sboru soustředil svůj sbor na linii:
16.mech. brigáda-Kostice
41.gar. tanková brigáda-Hrušky
64.mechanizovaná brigáda-Moravská Nová Ves
63.mechanizovaná brigáda-Týnec

Štáb byl ve Tvrdonicích. Průzkum zjistil, že nepřítel má před sborem kolem 35 tanků a útočných děl. Velitel sboru rozhodl, že v prvním sledu bude postupovat 16.mechanizovaná brigáda s jednotkami od 6.gardového jezdeckého sboru, 41.gardová tanková brigáda s kozáky 4.gar. jezdeckého sboru, 64.mechanizovaná brigáda z Moravské Nové Vsi měla postupovat za jednotkami 228. a 110.gardové střelecké divize. V druhém sledu měla postupovat 63.mechanizovaná brigáda, jež měla tam, kde bude odpor nepřítele nejslabější, posílit prvosledovou brigádu a prorazit nepřátelskou obranu.

16.mechanizovaná brigáda postupující z Kostic prorazila až k říčce Trkmance u Velkých Pavlovic, jež byla upravena jako protitankový příkop. Zde narazila na silný odpor nepřítele. 41.gard. tanková brigáda z Hrušek projela přes obec Vrbice, kde sídlil štáb 7.mech. sboru až do Kobylí a společně s 63.mech.brigádou z Týnce pronikly do Brumovic, kde až narazily na odpor Němců. Na pravé straně nasazená 64.mech.brigáda z Moravské Nové Vsi, jejímž úkolem bylo přetnout silnici Hodonín-Brno u obce Čejč jela směrem na Čejkovice, předjela pěchotu 110.gardové střelecké divize a bez podpory pěchoty rozvinula útok na Čejč. Zde narazila na odpor. U nádraží ztratila dva tanky typu T-34/85, u kaple další dva a v samotné obci další tři. Celkově ztratila sedm strojů. Zbylé tanky se proto stáhly zpět k nádraží, kde je dohnala pěchota, s jejíž pomocí byla Čejč obsazena. Stalo se tak kolem 13.hodiny za ztráty 40 vojáků.

Po obsazení Čejče 64.mechanizovaná brigáda s podporou pěchoty postupovala na Terezín. Mezitím přijely jednotky německé 8.pancéřové divize s 45 tanky Pz-IV a Pz-V Panther a útočnými děly s podporou asi třiceti obrněných transportérů, jež přijela z Kroměříže na jih Moravy. Zde Ta z chodu obsadila s 15 tanky a pancéřovými granátníky Terezín a okolní výšiny nad obcí a sousední Karlov. Tanky 64.mechanizované brigády postupovaly směrem na Terezín, kde se dostaly do silné a přesné palby, jež donutila brigádu přejít do obrany.
Němci provedli kolem 18.hodiny útok s pomocí tanků. Brigáda odrazila německý útok a zničila tři tanky. Ztráty brigády tvořilo 8 tanků, samohybných děl a 36 vojáků.
Podle svodky 7.mechanizovaného sboru z 15.dubna 1945 zničil sbor tři tanky, 17 děl a na 200 nepřátelských vojáků. Sovětský útok na Brno byl zastaven. Od Vídně Sověti odvolali 6.tankovou armádu gen.plk. A.G.Kravčenka se 163 tanky a 18.gar.střelecký sbor gen.mjr. I.M.Afonina a další posilové pro postup na Brno. Město Brno bylo kromě severní části města Řečkovice a Mokrou horu obsazeno 26.dubna 1945.

Konec....

Zdroj:Hodonín ve válce a okupaci, 1939-1945
kolektiv autorů:Mgr.Lubor Nedbal, Mgr.Miloš Hynek, Mgr.Galina Rucká a Vlastimil Schildberger

Žádné komentáře:

Okomentovat