úterý 14. prosince 2010

3.7 cm PT kanón vz.37 (Československo)

Českoslovenští vojáci s kanónem během cvičných střeleb, 
polní cvičení někdy ve třicátých letech

Historie:
S vývojem tanků a jejich stále silnějším pancéřováním se stále problematičtější stávala otázka dostatečně účinné protitankové obrany. Jednalo se především o polní dělostřelectvo. Doslova mistry se v tomto oboru stali Němci, jež zároveň tajně sklízeli i vavříny okolo problematičnosti tankových sil. Největší tankovou silou se stali tedy Němci, okolní státy jako Polsko, disponovaly rovněž, oproti nám, taky dostatečnou tankovou silou, ovšem pochybné kvality. Naše tankové síly dosahovaly ovšem co do kvality světové úrovně, ale početně to bylo méně šťastné. Bylo tedy jasné, že pokud má stát boj proti nepřátelským tankům a obrněným vozidlům účinným, musí se zdokonalit naše protitankové dělostřelectvo.

Již v roce 1934 byl do výzbroje československé armády zaveden moderní 3,7cm protitankový kanón A3, který měl poloautomatický uzávěr a díky tomu vysokou kadenci střelby. Ovšem s postupem času se ukázalo, že jeho úsťová rychlost je nedostatečná, a nestačí již ani na v té době klasické tloušťky pancéřování tanků.

Kanón byl vyráběn ve třech verzích podle druhu transportu (viz níže). U prvních kusů děl byla dodávána ještě kola s výpletem, ovšem to bylo po prvních vyrobených kusech zavrženo a byla dodávána disková kola s pneumatikami. 

V letech 1936-1938 dostala československá armáda přes 1100 ks těchto kanonů. Po 14.březnu 1939 rovných 158 kusů sloužilo v jednotkách slovenské armády. 
Prakticky celé těžké dělostřelectvo československé armády, 
spolu s 122ks lehkých kanónů vz.30 a 22ks houfnic vz.14/16, bylo na základě vynucené smlouvy z 11. února 1939, prodáno Německu.


Vyrobená děla se lišila v několika detailech podle toho, v jaké jednotce měla sloužit:
Jezdectvo - lafetová ramena nesklopná 
Motorizované jednotky - lafetová ramena sklopná, náprava výkyvná, opatřena tlumiči
Cyklistické jednotky - totéž co u motorizovaných jednotek



Němečtí vojáci s kanónem během palby, Polsko, září 1939
Zajímavostí je původní čs. kamufláž děla (béžová, khaki, hnědá)


Technická data:
Hmotnost děla v bojové pozici: 
-pěchotní: 370 kg 
-jezdecký: 380 kg 
-motorizovaný: 380 kg 


Hmotnost děla v pochodové poloze: 
-pěchotní: 400 kg 
-jezdecký: 850 kg 
-motorizovaný: 390 kg

Celková délka: ??
Dostřel: 5500 metrů
Úsťová rychlost: 750 metrů/sek.

Žádné komentáře:

Okomentovat