neděle 23. října 2011

Motorgeschütz Burstyn

 
 Náčrt bokorysu tanku s technickými údaji a ukázkou možnosti překonání zákopu


Již několik roků před prvními tanky britské konstrukce navrhl podobný stroj důstojník C.K. armády Oberleutenant Günther Burstyn.  Během vývoje se inspiroval americkým traktorem Holt na pásovém podvozku. Na podobně řešeném podovzku tedy navrhl vozidlo pojmenované Motorgeschütz.

Na těchto základech postavil model a v říjnu 1911 jej zaslal rakouskému zbrojnímu úřadu. V měřítku 1:1 mělo vozidlo dosahovat následujících rozměrů:
-3.5m dlouhé
-1.9m široké
-1.9m vysoké

Jeho předpokládaná rychlost v terénu měla býti pravděpodobně 8 km/h a na zpevněném povrchu celých 29 km/h.Pohonnou jedntku měl tvořit motor o sile 60 koní, převzatý z nákladního automobilu. Aby vozidlo mohlo překonávat zákopy, bylo vepředu i vzadu vybaveno ocelovými lyžemi, jež byly zakončené koly. Výzbroj mělo představovat dělo ráže 30-40mm v mělé otočné věži.

Burstyn v dopise, určený pro vojenský úrad upozorňoval, že vozidlo je schopné překonávat
-zákopy
-ostnatý drát
-a byl schopen likvidovat palebné postavení nepřítele

Ovšem komise rakousko-uherské armády projekt zamítla a díky tomu, že vynálezce nedisponoval potřebnými ,,přáteli na vyšších místech" u úřadů, či v továrnách, skončil tento nadějný koncept, jež předběhl svoji dobu, pouze ve stádiu modelu a projektu.


Technické údaje:
Délka: 3.5m
Šířka: 1.9m
Výška: 1.9m
Motor: spalovací o výkonu 60 koní
Výzbroj: Rychlopalný kanón malé ráže (pravděpodobně 30-40mm)



 
Záběr pravděpodobně z nějakého filmu

Žádné komentáře:

Okomentovat