sobota 1. května 2010

Sonderkommandos-židovská komanda ve službách nacismu

Sonderkommandos-židovská komanda ve službách nacismu
Židovská komanda, neboli Sonderkommandos, byla skupina židovských vězňů v neblaze proslulém vyhlazovacím táboře Osvětim. Samotný název znamená ,,zvláštní oddíl´´.


Samotní členové této organizace se neúčastnili přímo poprav ostatních Židů, jak se často může objevit, ale jejich práce byla snad ještě strašnější. Měli se postarat o to, aby zvěrstva německých okupantů, doslova proletěla komínem.

Na rozdíl od ostatních židů či vězňů, měli příslušníci tohoto komanda v táborech lepší život, né li používali výsadní postavení. Mohli narozdíl od ostatních vězňů nosit civilní oblečení, dostávali větší příděly jídla, dokonce spali na slaměných matracích po jednom.
Čím si ovšem přesně tohle ,,zasloužili"?

Výraz zasloužit v tomto případě je trochu urážkou těch, co v těchto komandech byli. Jejich úkol-pomoc likvidace vězňů.

Citace
Krátce po obsazení Itálie Německem v létě 1943 přivezli do Birkenau skupinu 2000 internovaných židů, amerických státních příslušníků. Bylo jim řečeno, že budou přestěhováni do Švýcarska a tam vyměněni za německé vězně, zatím však byli posláni do plynových komor.

Tehdy měl dozorčí službu v krematoriu, v kterém byly plynovány ženy, pověstný zběsilý raportführer Schillinger. Když rozkázal jedné herečce, aby svlékla také podprsenku, herečka prudce strhla šat, hodila jej Schillingrovi do tváře, vytrhla mu pistoli a střelila ho do břicha. Při tom zranila také esesmana Emericha. Nastal zmatek, někteří esesmani odhodili zbraně a utekli.

Vězňové sonderkomanda uposlechli rozkazů a výzev esesáckých důstojníků, chopili se odhozených zbraní a zahnali oběti zpátky do plynové komory. Za tento čin byli odměněni zlepšeným přídělem potravin.


Má služba v ,,komandu"
Ve sbírce na Yad Vashem, v muzeu v Izraeli, se nachází vzpomínky bývalého příslušníka Sonderkommanda. Tato poznámka, kterou napsal v Osvětimi Zalmen Gradowski, příslušník této skupiny, byla nalezena krátce po povstání v říjnu 1944:

"Milý nálezce těchto poznámek, mám jeden dotaz na vás, což je ve skutečnosti praktické cíle pro moje psaní ..., že se mé dny pekla, že můj beznadějný zítra najde cíl do budoucna. Jsem vysílání jen část toho, co se stalo v Osvětimi-Birkenau Hell. Budete si uvědomit, co vypadalo jako realita ... Ze všech to budete mít představu o tom, jak naši lidé zahynuli. "

,,Zájemci" o vstup do Komanda měli splňovat tyto podmínky:
-fyzická schopnost

Tzv. ,,zájemci" o tuto práci byli vybíráni německou komisí ihned po příjezdu nového transportu. Bez možnosti výběru, či bez vědomí toho, o co půjde, měli na výběr-smrt nebo tohle.
Samotní členové komanda neměli vlastně kromě mezi sebou žádný kontakt s okolím. Vlastně jediný kontakt měli s těmi, co právě nastupovali na cestu do plynu. Tím bylo až do roku 1945 tajemství těchto komand dokonalé, i když se v táborech o nich šuškalo, že co to...
Tím bylo tajemství doslova pojištěno. Dokonce bylo podloženo, že i když měly plynové komory 100% úspěšnost ve vraždění, příslušníci těchto komand raději říkali nově příchozím, že budou pouze osprchování stejně jako oni a nastoupí do práce.

Samotní členové pomáhali i při zpopelňování mrtvol, či třídění majetku zabitých nebo pod bedlivým dohledem stráží kopali masové hroby. Jiní členové zase pracovali ve skladovacím prostoru tábora ("Kanada"), kde třídili věci zabitých. Tyto věci byly poslány do Německa pro árijské rodiny.

Povstání za pomoci Sonderkommand:
K jednomu z větších povstání organizovaných těmito organizacemi, bylo to, jež začalo v Treblince 2. srpna 1943, kdy se podařilo utéci asi stovce vězňů. Většina byla později dopadena a zabita. To následovalo i 14.října 1943 v táboře Sobibor. Tato povstání přežilo dohromady asi 50-60 účastníků vzpoury.

V říjnu 1944 se tým Sonderkommando v Birkenau dozvěděl, že Němci mají připravený plyn i pro ně. Zbývající členové Sonderkommandos se rozhodli vzít svůj osud do vlastních rukou, když dne 7. října skupiny pověřené správou třetího krematoria v táboře Birkenau se vzbouřily.

Skupiny vězňů zaútočilo na překvapené stráže SS improvizovanými zbraněmi, jako kameny, klacky a dokonce i podomácku vyrobenými granáty. V této fázi se k nim připojilo i komando z Birkenau jedna, jež rovněž přemohlo své strážce a převzali kontrolu nad svým blokem. I přes počáteční úspěchy skončila vzpoura nezdarem.

V průběhu povstání či po něm se Němcům podařilo pochytat zbytky Komand a skončili stejně jako ostatní. Několik málo příslušníků těchto komand se dočkalo osvobození.


Sonderkommando složené z maďarských židů vězněných v táboře Osvětim, léto 1944


Nově příchozí do tábora. Muž v pruhovaném, je příslušník Sonderkomanda z Osvětimi, přesněji ze sekce Kanada. Tito muži z ,,Kanady" shromážďovali cennosti pro Němce od nově příchozích.

Henryk Mandelbaum
Bývalý vězeň v Osvětimi a příslušník Sonderkomanda

Žádné komentáře:

Okomentovat