sobota 15. května 2010

Lužice v roce 1945

Lužice
Lužice, obec které se válka nijak nedotkla, ovšem při americkém náletu na cíle v Rakousku si jeden bombardér odlehčil a na katastru obce na Dlúhé lúky, dopadlo šest velkých bomb. 
Dne 15.března 1945 přijel na nádraží maďarský vojenský transport. Část se přesunula do Mikulčic a Těšic, část zůstala na nádraží. Koncem března zabral Wehrmacht školu a dům uhelné společnosti a zřídil zde polní lazarety.  Přes obec ustupovaly kolony maďarského a německého vojska. Dne 8.dubna 1945 krátce po deváté večerní je napadla sovětská letadla. 

Útoku předcházelo osvětlení obce světlicemi, při samotném náletu vyhořel dům čp.223 a dalších pět bylo lehce poškozeno. U Těšic byl sovětskými letadly zasažen mlýn. Po osvobození obce se za to piloti omlouvali-měli jej označen jako lihovar jež je nutné zničit před příchodem pěšáků. Při náletu zemřelo šest německých vojáků a 4 místní občané. 

Po nočním náletu Wehrmacht vyklidil všechny polní lazarety a do obce přišly frontové jednotky. Kolem obce se rozmístily dělostřelecké baterie a pěchota obsadila nově vybudovanou obrannou linii podél řeky Moravy a Kyjovky. Němečtí ženisté zničili trhavinami železniční zařízení a podminovali mosty, jež v noci z 11. na 12.dubna vyhodily do vzduchu. Ráno 12.dubna 1945 se strhla oboustranná dělostřelecká palba, při které zahynuli dva občané. Večer byl zastřelen v obci sovětský průzkumník s.I.Ušakov. Dělostřelba trvala po celou noc z 12. na 13. dubna ale k ránu opustilo německé dělostřelectvo své pozice.

Z rána 13.dubna hřměla od Hodonína a Kopčan dělostřelecká palba. Po ní následoval sovětský útok přes řeku Moravu do oblasti Švařin. Za umělé mlhy zdolali sovětští pěšáci řeku, zřídili předmostí a ženisté postavili nouzový most. Po překonání obrany za řekou Kyjovkou začali pronikat Rudoarmějci do obce. Německý ústup kryl opět kulomet, tentokrát umístěný ve vilce pošty. Po zneškodnění osádky začala pěchota obsazovat zbytek obce a sovětské jednotky postoupily k Těšicím. Večer se už obě obce nacházely v sovětských rukou. Kolem osmé večerní stihli Sověti zajmout šestičlennou německou hlídku v hospodářském družstvu.

Brzy ráno 14.dubna Němci zahájili od Písečného protiútok, kdy dorazili až k obci, ale byli odraženi. Během boje sovětský velitel vyzval občany aby pomohli se stavbou mostů, aby mohli dorazit další posily. Mosty byly i za postřelování německého dělostřelectva dokončeny beze ztrát na životech. Sovětská vojska postupovala směrem k Vrbci. 

Sovětské velení zde nechalo vybudovat nové letiště. Bylo umístěno na lukách od Těši, hájenky na Hrázi ke dvoru Nesytý. na úpravu terénu byli ,,pozváni´´ i občané z Hodonína. NKVD zabavilo v obci všechny rádiopřijímače. Luftwaffe se pokusila jednou letiště bombardovat, ale byla zahnána palbou protiletadlového dělostřelectva. Na letišti byla umístěna letadla 5.bitevního leteckého sboru gen.Kamanina, 4.gardové bitevní divize plk.Saprykina a 331.stíhací letecké divize plk.I.A.Semeněnka se stíhacími letouny typu Jak. Kvůli letišti bylo v obci umístěno 2 600 vojáků. Ještě 9.října zde zůstávalo posledních 300, poslední odletěli 23.listopadu 1945.

Celkové ztráty:
-26 zabitých sovětských vojáků
-24 zabitých Němců

Žádné komentáře:

Okomentovat